Posljedice razornih zemljotresa: Erdogan otkrio koliko je zgrada uništeno na jugu Turske

.
Nove zgrade neće biti više od tri ili četiri sprata

 

U prošlomjesečnim razornim zemljotresima koji su pogodili jug Turske srušeno je ili u velikoj mjeri oštećeno više od 214.000 zgrada, kazao je to turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- U ovom trenutku utvrđeno je da imamo 608.000 neovisnih sekcija u 214.000 zgrada koje su se srušile ili su teško oštećene i bit će sve uklonjene, rekao je Erdogan na sastanku u Istanbulu s visokorangiranim turskim zvaničnicima, uključujući potpredsjednika Fuata Oktaya, čelnika parlamenta Mustafu Sentopa, direktora komunikacija Fahrettina Altuna i ministre u Vladi.

Također je kazao i da će se precizan broj zgrada i kuća koje će se ponovo graditi u zemljotresima pogođenim regijama znati nakon što procjena štete bude gotova.

Kazao je da nove zgrade neće biti više od tri ili četiri sprata i uglavnom će u njima biti trosobni stanovi.

- Cilj nam je oživjeti naše gradove s razumijevanjem koje će održati naša historijska i kulturna dobra živima i također ih ojačati protiv katastrofa, istakao je Erdogan i dodao da će naselja biti izmještena iz ravničarskih kotlina ka brdovitom i čvršćem tlu, javlja Anadolija.

Podsjetimo, više od 45.000 ljudi poginulo je od posljedica zemljotresa koji su južne turske regije pogodili 6. februara. Radilo se o dva potresa magnitude 7,7 i 7,6 stepeni sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, a u danima nakon toga registrirano je još oko 12.000 naknadnih podrhtavanja tla.