I poslodavci i sindikat nezadovoljni "velikim najavama" iz Vlade FBiH

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine najavila izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak, stižu i reakcije.

Nezadovoljni su i poslodavci, ali i sindikat. Poslodavci kažu ne radi se ni o kakvom smanjenju opterećenja na privredu, a Sindikat da bi se sve moglo prelomiti preko leđa radnika. Amandmani koji obuhvataju izmjene upućeni su u Parlamentarnu proceduru. Na poslanicima i delegatima u Parlamentu FBiH je da donesu konačnu odluku.

Velike najave iz Vlade FBiH. Plate do 800 biće oslobođene poreza na dohodak, a za blizu deset posto biće smanjena stopa doprinosa - piše N1.

"Po sadašnjem Zakonu, poslodavci imaju trošak rada vezano za doprinose 41 posto, što znači da mi sa ovim amandmanima i sa ranijim prijedlogom imamo sniženje na 32,5%", kaže Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi FBiH.

Odmah je stigao odgovor poslodavaca - kažu radi se o kozmetičkim izmejana, privreda neće biti rasterećena.

"Sada će se oporezovati topli obrok, sada će se oporezovati regres, sada će se oporezovait prevoz. Mi nemamo ništa protiv toga, ali kaže se da je došlo do smanjenja stope, ali niko ne kaže da je došlo do proširenja osnovice na koju se to obračunava", ističe Mladen Pandurević, Udruženje poslodavaca FBiH.

Slična reakcija stiže i iz Saveza samostalnih sindikata. Kažu ne mogu komentarisati zakonska riješenja koja nisu dobili ni u pisanoj formi. Nisu učestvovali ni u njihovoj izradi. Podsjećaju da je Ekonomsko-socijalno vijeće poslednji put zasjedalo prije dvije godine.

"Puno je upitnika, da li u tu osnovicu plate ulaze topli obrok, regres i prevoz, ono što je do sada neoporezivo bilo. Ako se takve stvari budu dešavale mi nismo mnogo dobili. Onda će ukupna primanja radnika nakon usvajanja ovog zakona biti manja. Možda će njihova ukupna plata nominalno biti veća, a njihova primanja će biti manja", tvrdi Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Računica je sada pokazala da svi poslodavci koji imaju platu isplaćenu do 650 KM, tu je efekat neutralan, biće im isti troškovi rada. Sve preko 650 KM, zavisi od raspona imaće manju stopu", navodi Miličević.

Plan Vlade je da izmjene Zakona stupe na snagu 1. januara sledeće godine. Amandmani koju su juče usvojeni već su upućeni u parlamentarnu proceduru, a iz Unije poslodavaca FBiH pozivaju da ih ne prihvate.