Cazin: Poslovne mogućnosti za nove projekte i saradnju s dijasporom

„Diaspora Invest“, naziv je USAID projekta koji je prezentiran u Cazinu, a čiji cilj je podrška realizaciji investicija bosanskohercegovačke dijaspore u domovini. Do 1. aprila ove godine svi zainteresirani mogu se prijaviti na Javni poziv USAID projekta „Diaspora Invest“ radi dobijanja bespovratnih sredstava, do 50.000 KM, za provedbu poslovnih investicija u saradnji s bh. dijasporom u sektorima poljoprivrede, energije, turizma, metaloprerade, drvoprerade, proizvodnog i prerađivačkog sektora, te informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

„Grad Cazin ima aktivnu saradnju sa Biznis centrom bh. dijaspore u Sarajevu u provođenju aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje pružanja usluga za realiziranje investicija iz bosanskohercegovačke dijaspore u Gradu Cazinu“, istaknuo je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore. On je dodao da je riječ o vrijednom i zanimljivom projektu čiji će rezultati otvoriti niz novih mogućnosti.

Predstavnicima USAID i Biznis centra bh. Dijaspore, koji su prepoznali i odabrali Grad Cazin kao strateškog partnera, zahvalio se Suad Rošić, šef službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Image

- „Potencijal cazinske dijaspore je izrazito značajan zbog čega želimo aktivnije uključiti dijasporu u ekonomski razvoj Cazina. To se odnosi i na prijenos znanja i vještina na bh. firme, ali i realizaciju direktnih investicija“, rekao je.

Kako je istaknuto, aplikanti moraju učestvovati u investiciji sa vlastitim sredstvima u odnosu 1:1 naspram traženih grant sredstava, a investicije se realiziraju u barem jednom od dva oblika. Direktne investicije dijaspore  (najmanje 25% vlasničkog udjela člana dijaspore u novoosnovanom ili postojećem preduzeću ne starijeg od tri godine) ili poslovne saradnje s članom bh. dijaspore (član bh. dijaspore će biti posrednik/ca na međunarodnom tržištu ili u slučaju kada je član bh. dijaspore posrednik u investiranju strane kompanije u BiH).

Detaljnije informacije o Javnom pozivu mogu se naći na stranici www.diasporainvest.ba ili dobiti u Službi za upravljanje razvojem Grada Cazina putem e-maila: suad.rosic@gmail.com ili na broj telefona: 061/784-959.