Postavljen kamen temeljac za izgradnju Arnaudije

Home

Postavljen kamen temeljac za izgradnju Arnaudije


U Banjoj Luci je svečano položen kamen temeljac za izgradnju Arnaudije, jedine neobnovljene banjalučke džamije.

Danas se u Banjoj Luci obratio direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem, muftija banjalučki Osman ef.Kozlić, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a nakon polaganja kamena temeljca proučena je i dova.

Na svečanost polaganja  temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudije pozvano je blizu 150 zvanica.

Banjalučki muftija Osman ef. Kozlić rekao je da će se izgradnjom Arnaudije zaokružiti obnova tri najznačajnije džamije u BiH – ove džamije, banjolučke Ferhadije i fočanske Aladža džamije. 

Kozlić je istakao da je bitno obnoviti "svaki božiji hram", dodavši da je potrebno obnoviti i staru pravoslavnu crkvu u Mostaru.  Posebno je istakao potrebu izgradnje dobrosusjedskih odnosa u BiH. 

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem partnera, Generalne direkcije vakufa Turske, osigurala neophodna sredstva za finansiranje radova na ovom vjersko-kulturnom objektu, koji je prije rušenja ratne 1993.godine, bio na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Za izgradnju Arnaudije, čiji će izgled biti identičan starom, budući da su pronađeni njeni pojedini dijelovi, nakon što je srušena, dobijena je potrebna urbanistička saglasnost i sva druga dokumentacija.

Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-I-ulema Husein ef. Kavazović rekao je da gradu treba vratiti što je njegovo. 

"Naše bogomolje su imale teških trenutaka. Arnaudija je opomena da može biti zloupotrebljen čovjek, ali ne i narod. Muslimani nikada ne prave razliku između džamije i crkve. Sve su naše", istakao je reis Kavazović. 

Prema njegovim riječima, vjerski objekti, bez obzira čiji su, predstavljaju "put jednih ka drugima". 

"To je jedini put. Moramo ga izgraditi. Bosanske džamije su evropske džamije. Nisu došle odnekud, već pripadaju Evropi. Ovdje su izgrađene našim rukama. Oni koji su ih srušili loše su postupili. Oni koji će izgraditi Arnaudiju, dobro su postupili, kao i svi oni koji joj se raduju", kazao je poglavar IZ u BiH. 

Vrijednost projekta je između četiri i pet miliona KM, a obnova će trajati oko tri godine, s obzirom na to da je riječ o objektu od posebnog značaja.

Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdarija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Arnaudija je bila 16 godina "mlađa" od banjalučke Ferhadije, koja je svečano otvorena u maju prošle godine, nakon obnove koja je trajala nekoliko godina.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Objavio: Sat, 22/04/2017 - 14:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top