Postavljen kamen temeljac za novu ambulantu u Potočarima

U Potočarima kod Srebrenice jučer je postavljen kamen temeljac za izgradnju ambulante koju će finansirati Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata a na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti - EMMAUS u Bosni i Hercegovini.

U Potočarima kod Srebrenice jučer je postavljen kamen temeljac za izgradnju ambulante koju će finansirati Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata a na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti - EMMAUS u Bosni i Hercegovini.

Kamen temeljac postavili su direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković, na zemljištu u blizini internatskog smještaja za djecu u Potočarima.

"Bit će ovo veliko olakšanje za sve korisnike naših projekata u Srebrenici, a naročito za korisnice projekta 'Ljubav za majke Srebrenice', mada stručna ljekarska pomoć neće nedostajati i drugim korisnicima projekata, djeci u internatskom smještaju kao i svim mještanima Potočara", saopćeno je EMMAUS-a. 

Vrijednost projekta je oko 150.000 KM. Izgradnja počinje uskoro, a otvaranje je planirano na proljeće 2019. godine.

Ovaj projekt je važan za lokalnu zajednicu i unapređenje zdravstvene zaštite i najveću korist imati će građani.

U izgradnju ambulante bit će uključeni mladi volonteri koji učestvuju na trinaestom EMMAUS - Međunarodno omladinskom radnom kampu koji se održava u Potočarima od 10. do 24. jula koji okupi više od 100 mladih iz 15 zemalja.

"Cilj je pomoći starijem stanovništvu izgradnjom ove ambulante. Mi ćemo nastojati da mrežu naših partnera koristimo da ostanu prisutni uz ambulantu kad se ona izgradi, a već imamo najavu volonterskih mreža ljekara koji su se ponudili besplatno raditi ovdje u Potočarima", izjavio je pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo.

Nedaleko od centra u Potočarima gdje se nalazi internatski smještaj za djecu i drugi sadržaji, MFS -EMMAUS je kupio plac veličine šest duluma gdje će, pored ambulante, biti i centar za stare čija se izgradnja planira u narednom periodu.

“Ova opština je razuđena i zbog toga odlučili smo da pomognemo starije građene koji su ostali sami i da za njih izgradimo jedan vid staračkog centra”, rekao je Škrebo. Time bi stare iz sela okupili na jedno mjesto, bliže gradu, gdje bi bili skupa i gdje bi im se ponudila adekvatna njega i podrška, a medicinske usluge bile bi u sklopu centra.

Zamjenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković kaže da je ovaj projekat od velike važnosti za Srebrenicu, a posebno povratničku populaciju.

“Znamo svi da je većina stanovništva u Srebrenici u trećoj životnoj dobi, radi se o starima koji su u potrebi zdravstvene brige. Vjerujem kroz projekat ‘Ljubav za majke Srebrenice’ Emmaus je uvidio potrebu da se pomogne starim ljudima”, kaže Alivuković.

Ovo je još jedan projekat koji će biti realizovan zahvaljujući pomoći "Sharjah Charity International“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U protekle dvije godine MFS-EMMAUS je izgradio 25 infrastrukturnih projekata, a ovo je prva ambulanta.