Džaferović: Postojali smo prije Sabora i nismo nastali prije 26 godina

Član predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom govoru naglasio da je Prvi bošnjački Sabor jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj historiji.

Svečano obilježavanja Dana Bošnjaka upriličeno je večeras u sarajevskoj Vijećnici uz bogat umjetnički program i mnoštvo istaknutih zvanica, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod", te pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Kako je kazao predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić, Dan Bošnjaka vezuje za Prvi bošnjački sabor, bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, a kad je, uz niz drugih važnih odluka, donesena i svenarodna odluka kojom su Bošnjaci "revitalizirali svoje stvarno, povijesno narodno ime Bošnjak", prenosi N1.

Kodrić ističe da Dan Bošnjaka ima duboku, fundamentalnu simboličku vrijednost, jer označava i onaj povijesno prekretni, sudbinski trenutak kad su se Bošnjaci izborili za slobodu svojeg identiteta, za neotuđivo pravo na svoje stvarno ime, ali i za suštinsko pravo na svoje jastvo, na ono što stvarno jesu.

"Bio je to trenutak simboličkog bošnjačkog skidanja okova sa sebe i svojeg ja, sa svojeg kolektivnog mi, bio je to trenutak prisjećanja desetljećima ideološki zabranjivanog i stoga potisnutog i zaboravljenog sebe, trenutak izlaska iz prisilne individualne i kolektivne identitetske amnezije, trenutak povratka sebi i, konačno, trenutak slobode", rekao je Kodrić.

Član predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom govoru naglasio da je Prvi bošnjački Sabor jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj historiji.

"Odlukom sabornika, Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime i svoj jezik. Postojali smo prije Sabora i nismo nastali prije 26 godina. Tu smo od kada je države BiH. Vijekovima smo se borili za ovu zemlju i njene ljude. Bošnjaci i BiH su oduvijek sudbinski povezani. Tokom cijelog 20. vijeka bila su prisutna osporavanja Bošnjaka i države BiH, vrhunac je bio period agresije od 1992. do 1995. godine, a cilj je uvijek bio isti, ugasiti BiH i Bošnjake. Odbijena je podjela BiH i nastavljena borba za cjelovitost i ravnopravnost svih njenih naroda i građana. Istovremeno je nastavljena afirmacija identiteta bošnjačkog naroda", rekao je Džaferović.

Dodaje da je cjelovitost BiH neupitna bez obzira na sve prijetnje, međutim, ističe on, ravnopravnost Bošnjaka u mnogim dijelovima BiH se dovodi u pitanje.

"Nastavit ćemo borbu za ravnopravnost sve dok se svakom čovjeku u ovoj zemlji ne osiguraju jednaka prava", zaključio je Džaferović.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da su Bošnjaci autentičan evropski narod koji u sebi baštini istok i zapad, a time i specifično bogatstvo.

"Prije 26 godine Bošnjaci su uz liderstvo Alije Izetbegovića vratili svoji historijsko ime kao neodvojivi dio identiteta. Bez tog čina teško da bi moja generacija danas ovako uzdignute glave mogla reći mi smo Bošnjaci. Proces vraćanja identiteta, tradicije, nacionalnog i državnog suvereniteta nastavlja se i danas. Našim generacijama je pripala čast i obaveza da spasimo, vratimo i gradimo ono što su neki htjeli da nestane", podvukao je Skaka.