Potencijalna rješenja za Kosovo: Da li je ideja razgraničenja i dalje u igri?

kosovo
Ideja razgraničenja kao opcija za rješenje pitanja Kosova je naizgled nestala iz javnog prostora. Ponovo ju je, međutim, oživio odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a uoči konsultacija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove Vlade.

 

Dačić je u jučerašnjem intervjuu za Blic rekao da je razgraničenje jedina moguća i realna opcija. Već poznata izjava srpskog ministra. 

Nešto slično od predsjednika Srbije i Kosova čuli smo 2018. godine u austrijskom Alpbahu. Tači je tada poručio da se ne treba plašiti sporazuma, čak i ako podrazumijeva korekciju granica. 

Predsjednik Srbije je, osam mjeseci kasnije, rekao da su njegove ideje propale, iako ih nikada nije predstavio javnosti.

"Naš narod je mislio drugačije i najveći dio svijeta je mislio drugačije. I ja sam to razumio, to će skupo koštati naš narod", rekao je Vučić početkom maja 2019.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Arben Hajrulahu smatra da srpski političari insistiraju na teritorijalnim rješenjima, umjesto manjinskih i ljudskih prava.

"Bez obzira na etničku pozadinu, velika većina ljudi na Kosovu i šire ne slaže se sa takozvanim teritorijalnim rješenjima. Put za Kosovo i sve zemlje Zapadnog Balkana može biti zasnovan samo na pravima ljudi, a ne na oblastima u kojima oni žive", smatra Hajrulahu. 

To je tema o kojoj neće moći da se dogovore samo Beograd i Priština, smatra Veljko Odalović iz SPS-a.

"Da li će se i kako ponuditi to sveobuhvatno, cjelovito rješenje koje se često spominje. Neće na onim principima na kojima to Priština zahtijeva", kaže Odalović. 

Od razgraničenja kao opcije, čini se, najviše strahuju Srbi južno od Ibra. Neka su mišljenja da bi to dovelo do njihovog iseljavanja.

"Koji bi bili ne građani drugog, već trećeg reda, oni bi izgubili sva prava. Bojim se da bi razgraničenjem izgubili sa prava koja predviđa kosovski ustav", rekla je Zorica Vorgučić iz RTV KiM. 

To bi, kaže, podgrijalo i ideju "velike Albanije". Kao primjer navodi tvit britanske pjevačice albanskog porijekla Dua Lipe.

"Njena poruka na Twitteru je izazvala veliko oduševljenje Albanaca koji ovdje žive. Tako da, ono što mogu da kažem, ako pitate Srbe južno od Ibra da li su za ovu opciju njihov odgovor bi svakako bio negativan", kaže Vorgučić. 

A šta se dešava kada se pred građane Srbije postavi ograničen broj opcija za rješavanje Kosova. Neka istraživanja pokazuju da dogovor kojim Srbija priznaje Kosovo u zamjenu za četiri sjeverne opštine, Zajednicu srpskih opština na jugu i eksteritorijalnost manastira SPC ne bi podrzalo 44,4 posto, dok bi 36,4 posto ispitanika moglo biti za ovakvo rješenje.