Potjera za prevarantom: Ukrao ličnu kartu direktora poznate firme, ojadio banke za milione

Potpis je bio apsolutno vjeran deponiranom originalu. I, naravno, novac mu je bio isplaćen na ruke - svjedoči upućeni sagovornik za "Alo" novine.

Sličnu prevaru tog dana ponovio je još dva puta u druge dvije filijale, a početkom januara krenuo je u nove prevare. Direktor kompanije, čiji su podaci ukradeni, za prevaru je saznao prije desetak dana, kada se vratio s odmora iz inozemstva. 

Sagovornik lista navodi da je mladić prevare izveo koristeći prazničnu gužvu u bankama, kada su službenici "u haosu". Što se tiče falsificirane lične karte, koja je u ovom slučaju djelovala kao original, izvor iz istrage savjetuje da u svakom poslovnom odnosu obratite pažnju na to da li izgled lične karte odgovara datumu izdavanja. 

Odnosno, prevaranti stave na falsifikat pravi datum kada je originalna lična karta izdata, a ona može biti stara nekoliko godina.

- Ako plastika izgleda kao nova, a datum je stari, skoro sigurno je riječ o falsifikatu. Također, falsificirane lične karte nemaju čip - zaključuje izvor lista.