Potpuni haos u Rusiji: Wagnerovci oborili helikopter ruske armije, preuzeli kontrolu nad Rostovom

rusija
Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne grupe Wagner, optužio je ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i masovno ubistvo njegovih boraca. Nakon toga, ruski Nacionalni odbor za suzbijanje terorizma pokrenuo je krivični postupak protiv Prigožina zbog poticanja na oružanu pobunu.

 

Prema izvještaju ruske državne novinske agencije Tass, ključni objekti u Moskvi su pod pojačanim osiguranjem, a sigurnosne mjere u glavnom gradu su pooštrene. Služba ruske sigurnosti FSB izdala je saopćenje u kojem poziva plaćenike da se ogluše zapovijedima njihovog vođe.

Ratni reporter Andrej Rudjenko, povezan s Kremljem, objavio je video u kojem ruski general Sergej Surovikin poziva pripadnike Wagnera da polože oružje.

"Neprijatelj samo čeka da se politička situacija u našoj zemlji pogorša. U ovim teškim vremenima je pogrešno igrati na ruku neprijatelju", kazao je Surovkikin dok je držao pušku na nozi.

Prigožin, je jutros u audio poruci objavio da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

"Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice", kazao je Prigožin.

Gradonačelnik Moskve saopćio je da se poduzimaju protuterorističke mjere za jačanje sigurnosti u glavnom gradu Rusije. Sergej Sobjanin rekao je da grad također uvodi dodatne provjere na cestama.

Prema Prigožinu snage Wagnera su preuzele kontrolu nad vojnim lokacijama u Rostovu na Donu.

Šef Wagnera također kaže u videu, da se on i njegovi ljudi nalaze u vojnom štabu južnog okruga u Rostovu na Donu.

Foto: Twitter