Potpuni sunovrat DF-a

Političko čedo Željka Komšića, Demokratska fronta, nastala na vrhuncu njegove popularnosti bilježi sve veći pad, iako je u vlasti od svog postanka do danas, uz iznimku jedne pauze, iako su i tada prvo formirali federalnu vlast sa SDA i HDZ-om da bi je napustili uz poznatu opasku Željka Komšića da se ne može sa banditima. U međuvremenu će DF gubiti članstvo i cijele organizacije, a u Kantonu Sarajevo bilježiti samo 13 000 glasova.

Sa banditima se ipak može

Već naredne izbore DF će ponovo ući u koaliciju sa SDA, a potom i pokušati biti dio državne vlasti iako niti jedan od pregovarača neće ponuditi stolicu za pregovaranje. Tako se po prvi put dešava da jedna stranka koja se predstavlja građanskom ne učestvuje u pregovorima, nego u njeno ime pregovara nacionalna stranka, što je SDA uradila za DF.

Komšić će skoro svu svoju postizbornu priču temeljiti na ANP-u, zbog čega će na ostala pitanja odgovarati sa „ne znam“, uključujući i nedostatak odgovora na pitanja o nuklearnom otpadu, Buškom jezeru ili Pelješkom mostu.

Ipak, posljednjih desetak dana posvjedočit će najvećem sunovratu ove stranke još od prepuštanja finansija HDZ-u BiH.

ANP –a nije sigurno, Program reformi možda bude

Iako je sav politički kredit ostavio pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), nedavni dogovor Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika nigdje ne navodi to ime. Ukoliko se pokaže da novi dokument podrazumijeva i novu rasprau o tome, to će u praksi značiti da je ANP propao.

Komšić će izbjegavati medije i davati vrlo kratke izjave da je to samo drugi naziv za isti dokument. Ipak, prema posljednjoj izjavi glasnogovornice NATO-a čini se da to nije tako, iako sadržaj dokumenta i Komšić i dva preostala člana Presjedništva taje od javnosti. Zasad je samo neupitno da je novi mandatar Vijeća ministara Zoran Tegeltija, što je opet loše po Bosnu i Hercegovinu samo po sebi. Ipak, dokument obavijen velom tajne će prije ili poslije ugledati svjetlost dana, a razvoj NATO puta se neće moći sakriti.

Sebija Izetbegović ispred interesa djece

Da je koalicija SDA i DF-a jača i od dječijih potreba pokazat će posljednji slučaj na KCUS-u. Nakon napada jednog roditelja na liječnika koji nije htio potpisati dokument potreban djevojčici, Sebija Izetbegović će prekršiti sve postojeće etičke norme izjavom da „to dijete neće biti liječeno ovdje“ U razračunu sa majkom djevojčice Izetbegović se neće zapitati za dobrobit bolesnog djeteta, zbog čega je javnost reagovala burno.

Ponovo će bez reakcije biti jedino Demokratska fronta. Doda li se tome i činjenica da je upravo DF imenovao ministricu zdravstva u KS Amelu Sofić, postaje jasniji položaj ove stranke i njen odnos ka vedeti SDA Sebiji Izetbegović. Na kraju, duboku involviranost DF-a u zdravstveni sistem predstavlja i imenovanja Milana Dunovića za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja koji je između ostalog zadužen za „provođenje politike razvoja i unapređivanja zdravstvene zaštite“.

Veterinarski odnos Alme Kratine prema slučaju Pazarić

Alma Kratina, po struci veterinarka, sablaznit će javnost izjavama o slučaju zlostavljanja i vezanja za radijatore djece u Zavodu za djecu Pazarić kako su to „mjere u koje se ne može ulaziti“ te da su fotografije „neprovjerene stvari“.

Na istoj sjednici DF će dijelom biti protiv rasprave o Pazariću uopšte, dok je preostalio dio kluba bio suzdržan, što je u praksi ponovo odustajanje od rasprave.

DF protiv djece, treći put

Moglo bi se zaključti da je i slučaj sa KCUS-a dovoljan po sebi, ali ne samo da taj slučaj nije opemetio DF pred slučaj Pazarić, nego se DF može „pohvaliti“ kako je bio i protiv povećanja dječijeg doplatka u Tuzlanskom kantonu.

Hastahana – zeleniš protiv zelenila

Da je konvertibilni zeleniš ipak najbitnija stavka oko Hastahana misle i u DF-u. Stopama partnera SDA, DF će opet glasati kao i koalicijski partneri i odlučiti se za prodaju parka Hastahana, čime ovaj rijetki park za djecu će uskoro krasiti zgrada, parkinzi, mnoštvo osiguranja i time postati negostoljubiv za djecu. Ruku je digao Edin Abdurahmanović, vijećnik DF-a i nedavno imenovani v.d. direktor preduzeća “Park”.

Bolji poznavaoci stanja unutar DF-a smatraju da njeni članovi vide skori kraj ove stranke i vode se logikom uzimanja posljednjih mrvica sa budžetske trpeze, što objašnjava sve gore pobrojane odluke i stavljanje u službu financijski moćne SDA.