Avdo Avdić: Potpuno apsurdna situacija u BiH

Gost Crvene linije na N1 iz Sarajeva bio je Avdo Avdić, novinar online magazina Žurnal. Razgovarano je o radu pravosuđa u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, te o korupciji i političkim pritiscima na pravosudni sistem. Iz Beograda i Zagreba, o ovoj temi govorili su Vladimir Beljanski, predsjednik Advokatske komore Vojvodine i Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Novinar Žurnala Avdo Avdić komentarisao je korisnost brojnih donacija međuanrodne zajednice bh. pravosuđu:

"Donacije su manje - više utrošene na besmislene seminare i savjetovanja koja nisu dala nikakav konkretan rezultat. A pravosudne institucije smještene su u neuslovne zgrade."

Avdić je podsjetio na brojne pravosudne afere koje su mediji objavljivali proteklih godina:

"Prvo, prije desetak dana, VSTV, njihova discplinska komisija je odbila da smijeni tužioca iz Banjaluke koji je prethodno osuđen. Zatim, jedna od članova VSTV-a, Berina Alihodžić je disciplinski kažnjavana zato što je u zastaru odnijela 22 krivična predmeta. Ona dobija nakon toga novčanu sankciju i mogućnost da postane član VSTV-a. Potpuno apsurdna situacija u BiH."

Marin Mrčela, kazao je, govoreći o korupciji u hrvatskom pravosuđu, da istraživanja pokazuju kako je svega 3% ljudi koji daju mito u Hrvatskoj i Sloveniji, a da je u Bosni i Hercegovini i Srbiji taj broj mnogo veći.

Mrčela je istakao kako je hrvatsko pravosuđe nezavisno od politike na šta je novinar Avdo Avdić ukazao kao netačnu konstataciju i za primjer dao ponovno suđenje Marku Radiću u Hrvatskoj koji je u BiH osuđen za ratne zločine.

"Kad smo kod hrvatskog pravosuđa, šta je sa slučajem Marka Radića, osuđen je pred pravosuđem BiH na 21 godinu zatvora. Ekspresno se rade predmeti kad se želi da radi, kad je politika uključena. On je bh. državljanin osuđen u BiH, a onda hrvatsko pravosuđe se dosjeti da tog istog gospodina Radića koji je osuđen za ratne zločine u BiH da ga isporuče Republici Hrvatskoj i hrvatsko pravosuđe ga osudi u trajanju od 12 godina - tačno onoliko koliko je trebalo da tog dana izađe iz zatvora. To je ta saradnja politike i pravosuđa", istakao je Avdić.

U Srbiji stanje pravosuđa nije dobro no može da se popravi, tvrdi Vladimir Beljanski, zamjenik predsjednika Advokatske komore Vojvodine.

Avdić je obrazložio i zbog čega su srbijanske reforme neprimjenjive u BiH:

"Ovaj model koji se sad predlaže u Srbiji je potpuno neefikasan u BiH jer je VSTV postalo otuđeni centar moći. Njih 15 ima potpunu kontrolu nad pravosuđem. Sve političke partije su glasale protiv izvještaja VSTV-a, oni su rekli nas to ne interesuje, mi ćemo raditi onako kako radimo."