Potresna ispovijest supruge ubijenog policajca Davora Vujinovića

Ovosedmično izdanje emisije “Slučajevi X”  televizije Hayat posvećeno je svim poginulim policajcima u postratnom Sarajevu.

I s druge strane, oni koji čuvaju red, koji bdiju nad našim životima i našom imovinom, koji u čelo poljube svoju djecu, ostave ih, a onda brinu o djeci svih nas, pritom riskirajkući vlastitu sigurnost i život.

Svi oni, heroji naših priča, znaju da poziv koji su odabrali donosi mnogo rizika i još više neprijatelja, ali računaju na to da je prijatelja, onih koji cijene njihovu žrtvu, onih čiju djecu štite neuporedivo više. Teško im pada kada uz tako teške vlastite moraju voditi i tuđe bitke. Osjećaju nepravdu kada im na ulicu vrate ološ koji su već nekoliko puta počistili. Dostojanstveni su, ali i kivni na nepravdu i na one koji iz udobnih fotelja i toplih kancelarija ne mare za svoje odluke.

Ovo je posebna emisija, jer je posvećujemo onima o kojima bismo morali više pričati svojoj djeci. Oni nisu izmišljeni heroji Hollywoodskih filmova, oni su stvarni heroji s naših ulica, piše portal Hayat.ba.

O posljednjem slučaju ubistva dva policajca govorili su supruga pokojnog Davora Vujinovića, radnici Hitne medicinske pomoći Sarajevo i policajci koji su kobnog jutra prvi došli na mjesto pucnjave, policajci koji su tu noć radili noćnu smjenu, ali i supruga ubijenog policajca Muhidina Pivodića.

Za emisiju je govorio i zamjenik komandira IV policijske uprave MUP-a KS Sadik Ećo koji je u ovoj upravi od 1991. godine. Tokom policjske karijere Sadik je izgubio četvericu kolega policajaca. Pored Adisa Šehovića i Davora Vujinovića pripadnici IV P. U. koji su izgubili živote na dužnosti su Muhidin Pivodić i Mahmut Trako.

Policajac Pivodić je 2012. godine tokom osiguranja vjerskog objekta izrešetan iz automatske puške. Policajac Trako je 1998. godine prilikom intervencije u Buća Potoku stradao od ručne bombe. Peti policajac, pripadnik Prve policijske uprave koji je stradao na dužnosti 1998. je Madeško Elvedin.

Madeško je prilikom odlaska na intervenciju sa službenim vozilom stradao u saobraćajnoj nesreći.“Slučajevi X” u nedjeljnom specijalnom izdanju objavili su nekoliko specijalnih izjava direktnih svjedoka svega što se dešavalo kobnog jutra kada su u Sarajevu ubijena dva policajca.

U ovosedmičnom specijalnom izdanju za “Slučejeve X” govorila je i Alisa, supruga ubijenog policajca Davora Vujinovića.

– Najteže mi je bilo kada sam dijete dovodila iz vrtića i kada je na vratima haustora ugledao smrtovnicu i sliku svog tate. Dijete od tri godine se počelo grohotom smijati. Još ne razumije da ga nema. Davor je na fotografiji nasmijan kakav je zapravo u životu uvijek i bio – potresena nakon svega što se desilo između ostalog nam je rekla Alisa Vujinović.

Azra Kurić koja je kobnog jutra bila šef smjene u IV Policijskoj upravi. Primila je poziv nakon što su automafijaši rafalnom paljbom zasuli njene kolege.

– S druge strane bio je muški glas koji je rekao: “Gospođo, pobiše vam policajce”. Taj glas nikada neću zaboraviti – priča nam Azra Kurić.

Pogledajte cijelu specijalnu emisiju „Slučajeva X“.