Potresne fotografije: Kako je izgledao prvi ulazak u Odžak

potresne slike
Dan za historiju, 8.februar 1996. godine, nakon egzodusa, prvi povratak u popaljeni Odžak

Od mirne reintegracije posavskog gradića Odžaka, sutra, 8. februara navršavaju se 24 godine. 

Toga dana, policija Odžaka skelom preko rijeke Save, nakon četverogodišnjeg egzodusa, poslije zauzimanja Odžaka od strane Madićevih snaga u akciji “Koridor” jula 1992. godine, ušla je u popaljeni i opljačkani Odžak. 

Poslije policije, u grad kojeg su nazvali “Kabriolet-grad”, jer ni jedan krov nije ostao nespaljen, ni jedna fabrika nije ostala nespaljena, ni jedna bošnjačka i hrvatska bogolja nije bila uspravna. I općinska zgrada iz austrougarskog perioda “Beledija” je bia u pepelu.

 

- Bez ikakve dileme, to je, po nama Odžačanima, tada bio najporušeniji grad u BiH. Grad avet. Ljudi su počeli vraćati se na zgarišta i cigla po cigla obnavljati svoja ognjišta. U gradu danas živi šest hiljada stanovnika, ili 18 hiljada na cijelom općinskom području, u slozi i zajedništvu. Grad je obnovljen, iz pepela se izdižu fabrike. Do nas je stigao i Koridor Vc. Mi na sve načine promoviramo zajedništvo. Na ulazu u Odžak, simboli koje postavljamo, govore o tome. 11. jula postavljamo “Cvijet Srebrenice”, u oktobru postavljamo “Vodotoranj”- simbol stradanja Vukovara, a između njih na tom mjestu stoji "Odažko srce" kojeg je postavilo udruženje “Cvijet milosti”, na kome ispisujemo državne praznike i čestitke za vrijeme blagdana, svih naroda i nacija - kaže Anes Osmanović, ministar prometa, veza i okoliša Posavskog kantona, koji je najavio da će se u projekte Odžaka ove godine uložiti 700 hiljada maraka, kako bi grad i sela izgledli još ljepši i perspektivniji. Grad kojeg zapljuskuju dvije rijeke Sava i Bosna.

Dan, Odžaka, 8.februar obilježen je danas brojnim manifestacijama, između ostaog i Svečanom sjednicom OV-a, tradicionalnim karnevalom učenika OŠ “Vladimir Nazor”.