Potresne scene: Spašeno dijete ispod ruševina zemljotresa

Spasilačke ekipe u subotu su u mjestu Maden u Elazigu, u Turskoj, iz ruševina koje je prouzrokovao zemljotres izvukle povrijeđeno dijete.

U akciji je učestvovao veliki broj pripadnika spasilačkih ekipa, prenose turski mediji. Osim ovog slučaja, ispod ruševina su nakon 14 sati spašene još dvije osobe, prenosi Avaz.ba.

Prema podacima Direkcije za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD), u zemljotresu je poginula 21 osoba, od kojih 17 u Elazigu i četiri u gradu Malatji, dok ih je povrijeđeno 1.030 - u Elazigu 654, Malatji 226, Šanliurfi 50, Kahramanmarasu 37, Dijarbakiru 32, Adijamanu 25 i Batmanu 6. 

U saopćenju AFAD-a navodi se da je nakon prvog zemljotresa na tom području zabilježeno još 12 zemljotresa iznad četiri stepena te 274 manja potresa.

U gradu Elazigu i dalje traje akcija spašavanja ispod ruševina tri zgrade. U akcijama spašavanja u regiji učestvuju ukupno 1.167 spasilaca i 235 vozila.

Epicentar potresa registriran je u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivridže, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom.