Potrošnja građana u SAD skočila, prihodi im pali

.
Potrošnja građana SAD snažno se oporavila u maju, ali je, po ocjeni Rojtersa, malo vjerovatno da će se taj trend održati.

 

Prema britanskoj agenciji, očekuje se, naime, da će prihodi američkih domaćinstava, koji su već manji, dodatno pasti pošto će milioni ljudi ostati bez naknada za nezaposlenost počev od sljedećeg mjeseca.

 

Ministarstvo za trgovinu SAD saopštilo je danas da je potrošnja stanovništva, koja čini više od dvije trećine američke ekonomske aktivnosti, skočila za 8,2 odsto prošlog mjeseca. To je najveći rast od 1959, kada je država počela da evidentira te podatke.

 

Potrošnja Amerikanaca je u aprilu "potonula" za 12,6 procenata, ali su potrošači u maju više nego obično kupovali motorna vozila i proizvode za rekreaciju, a takođe su više trošili na zdravlje, restorane, hotele i motele.

 

Međutim, njihovi lični prihodi su pali za 4,2 procenta u maju, što je najviše od januara 2013, nakon rekordnog skoka u aprilu za 10,8 odsto, kada im je vlada podijelila čekove s jednokratnom pomoći od 1.200 dolara i povećala naknade za nezaposlene kako bi ublažila teškoće izazvane pandemijom.

 

Te isplate su bile dio istorijski najvećeg fiskalnog paketa mjera američke vlade za podršku privredi i građanima, vrijednog gotovo tri biliona dolara.

 

Prošlomjesečni pad prihoda je posljedica smanjenje socijalnih davanja države koja se odnose na pandemiju. Vlada će 31. jula prestati da isplaćuje nedjeljne naknade uvećane za 600 dolara.

 

Rast majske potrošnje stanovništva finansiran je iz štednje, što je oborilo stopu štednje na i dalje visokih 23,2 odsto sa rekordnog nivoa od 32,2 procenta u aprilu.

 

Inflacija u SAD je ostala slaba prošlog mjeseca, pri čemu je indeks cijena za ličnu potrošnju (PCE) bez cijena hrane i energenata skliznuo za 0,1 procenat nakon pada od 0,4 odsto u aprilu. Na godišnjm nivou, bazna inflacija u SAD je porasla u maju 1,0 procenat, isto kao u aprilu.