Poturak: Nebulozni Bakir je teško uvrijedio Sandžaklije

Radončić pozvao zapadne vlade da zaustave ruski, turski i iranski utjecaj na izbore u BiH i podržao zahtjeve ljekara

Vidim plakat rahmetli Alije Izetbegovića, koliko su samo nisko pali da koriste njegovu časnu ličnost. Alija bi se danas sramio ovakve SDA, kazala je Jasna Duraković.

U prepunoj dvorani Doma kulture u Hrasnici večeras je održan još jedan spektakularan skup Saveza za bolju budućnost, gdje su građanima predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti.  

U dupke punoj dvorani u ovom sarajevskom naselju vladala je velika euforija, kao i na svim ranijim skupovima SBB-a. Atmosfera promjena, nade u bolje sutra vladala je tokom dvosatnog skupa.

Vrhunac je bio kad se na bini pred više stotina građana pojavio Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Zaštititi borce

Pored višeminutnih ovacija i skandiranja “Fahro, Fahro”, građani su svaku njegovu rečenicu pozdravljali aplauzima i s velikim odobravanjem. Prije Radončića, predstavljeni su kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo, Parlament FBiH i BiH, a neki od njih su se i obratili građanima.

Skup je otvorio Dževad Poturak, kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo.

- Moram spomenuti Bakira Izetbegovića, koji dijeli građane BiH svojim nebuloznim izjavama. Moj šeprtljavi Bakire, koji daješ izjave o Sandžaklijama, to radiš šeprtljavo, jer se bojiš. Ne znamo je li to radiš zato što mi BiH više volimo od tebe ili zato što ne smiješ da pisneš u kući od svoje Sandžaklijke. Kod nas, Sandžaklija, barem se zna ko je glavni u kući - kazao je Poturak.

“Vojnik sreće” Samir Čajić Čaja, jedan od kandidata SBB-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, kazao je da će fokus njegovog rada biti boračka populacija.

- Naš cilj je da jednom zauvijek donesemo zakon da veterani rata zasluženo budu zbrinuti. Moramo zaustaviti ponižavanje boraca i ratnim veteranima vratiti dostojanstvo - kazao je Čajić.

Nove vrijednosti

Profesorica Jasna Duraković, također kandidatkinja za Skupštinu KS, podigla je atmosferu na viši nivo.

- Nijedna stranka nema kvalitetnijih kandidata. Kako će imati kada imamo lidera Fahrudina Radončića, čovjeka koji ne krade, koji stvara nove vrijednosti, koji zapošljava, radnicima na vrijeme isplaćuje plaće, pa šta nam više treba? Meni narod kaže: “Radončić je jedini koji nije lopov i koji poštuje prava svojih radnika i uposlenika.” Vidim plakat rahmetli Alije Izetbegovića, koliko su samo nisko pali da koriste njegovu časnu ličnost. Alija bi se danas sramio ovakve SDA - kazala je Duraković, praćena velikim aplauzom.

Na skupu u Hrasnici govorili su još nosilac liste za Skupštinu KS Mirvad Kurić, doktor Mirsad Kacila, nosilac liste za Parlament FBiH, doktor Zlatko Kravić, također nosilac federalne liste, Adisa Arapović, kandidatkinja za Parlamentarnu skupštinu BiH, te Ismir Jusko, nosilac državne liste.

Radončić pozvao zapadne vlade da zaustave ruski, turski i iranski utjecaj na izbore u BiH i podržao zahtjeve ljekara.

- Pozivam vlade zapadnih zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da pomognu da se zaustavi rusko-turski i iranski utjecaj na izbore u BiH. Rusi to rade u RS, a Turci i Iranci u FBiH. Javno im poručujem da Bošnjacima Erdoan i Teheran neće birati lidere i pobjedničku stranku nego će to raditi naš narod, a Rusi moraju dići ruke s ovih prostora – kazao je Radončić.

Osvrnuo se i na štrajk ljekara.

- Ljekari su u pravu što traže veće plaće, to su patrioti koji za mnogo manje novca nego što to vrijedi na Zapadu, ostaju da žive ovdje i pomažu našem narodu. Novca ima, kontrolira ga ZZO Kantona Sarajevo i neka svemoguća hanuma odriješi narodu kesu i poveća plaću toj veoma važnoj populaciji preko svog direktora Samira Turkovića - kazao je Radončić.

Prašović-Gadžo: Izetbegovićeva izjava je fašistička

Sanela Prašović-Gadžo, kandidatkinja za Parlament FBiH, iskoristila je svoj govor na skupu da postavi pitanje otkud Bakiru Izetbegoviću pravo da sudi ljudima na osnovu njihovog porijekla, odnosno da pita odakle je ko došao.

- Niko ne smije da dijeli Bošnjake. Bošnjak je Bošnjak i u Sarajevu i u Tuzli. Zašto je njegova hanuma Sebija Izetbegović došla iz Podgorice u Sarajevo, to njega niko nije pitao. Njegova izjava je fašistička, jer je počeo da dijeli Bošnjake po tome gdje su rođeni, jesu li Hercegovci, iz Krajine ili iz drugih dijelova BiH i bivše Jugoslavije. On to ne smije raditi i to će birači znati da kazne - kazala je Prašović.