POTVRĐENO: Odluka Federalne uprave civilne zaštite se odnosi samo na državljane BiH

Granični prijelaz Maljevac
Današnja odluka Federalne uprave civilne zaštite kojom se poništava obaveza izdavanja Rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana je vratila nadu mnogim našim sugrađanima koji su se našli na privremenom radu u inostranstvu. Ali, imaju li svi razloga za zadovoljstvo?

"Donijetim naredbama prestale su da važe dosadašnje naredbe Federalnog štaba civilne zaštite po kojima se svim građanima koji su ulazili u BiH na jednom od graničnih prelaza na području Federacije BiH izricala mjera o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju u trajanju od 14 dana. Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju izdavali su federalni sanitarni inspektori a naredbom po kojoj se primjenjivala procedura zdravstvenog nadzora bili su izuzeti vozači u međunarodnom trasportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje su išle na liječenje ili se vraćale sa liječenja." - stoji u saopćenju za javnost Federalne uprave civilne zaštite, na službenoj stranici www.fucz.gov.ba.

Ono što je ostalo nerazjašnjeno jeste da li se ova naredba odnosi izričito na državljane Bosne i Hercegovine, ili važi i za sve druge putnike koji iz inostranstva dolaze u Bosnu i Hercegovinu. 

Da bismo dobili odgovor, kontaktirali smo upravo Federalnu upravu civilne zaštite, koja nam nije odgovorila na pozive. Ono što je interesantno jeste da ni kantonalne službe nemaju nikakvu informaciju, obzirom da još uvijek čekaju prijenos informacija i instrukcija sa federalnog na kantonalni nivo.

No. ipak smo uspjeli stupiti u kontakt sa operativnim centrom Granične policije BiH, gdje nam je potvrđeno da se ova odluka odnosi samo na državljane Bosne i Hercegovine, koji su boravili u inostranstvu.

Dakle, svi ostali (koji ne posjeduju državljanstvo), kako nam je potvrđeno nisu u mogućnosti ući u Bosnu i Hercegovinu. 

Nejasnoće povodom današnje odluke

Naime, ostaju mnoge nejasnoće povodom današnje odluke, a ponajviše se postavljaju dva pitanja:

1. Zbog čega se napravila razlika između državljana BiH i onih koji ne posjeduju bh. državljanstvo?

2. Šta će biti sa državljanima koji na osnovu ove odluke se vrate u Bosnu i Hercegovinu, a ne budu u mogućnosti da se vrate u zemlje gdje su na privremenom radu ili borave, obzirom da, primjerice, u Republici Austriji karanteni još uvijek nisu ukinuti?

3. Kada će ostali građani moći ući na teritorij Bosne i Hercegovine? 

Sva ova pitanja postavljaju se zbog velikog broja naše dijaspore, naročito na području Unsko-sanskog kantona, te njihovog položaja tokom trajanja krize prouzrokovane pandemijom COVID-19. Federalne vlasti bi trebale preispitati donesenu odluku i napraviti korekcije, obzirom na novonastalu situaciju. Ovakva odluka je loša, to je jedina istina.

Mnogo je upitnika iznad glava naših građana, a kako izvori navode, sutra će se znati puno više.

Kao i obično u BiH, čeka se "sutra".