Povećaj broj kožnih oboljenja u BiH: Na društvenim mrežama se najviše neprovjerene "beauty rutine"

.

Društvene mreže su postale platforma gdje se šire neprovjerene “beauty rutine”, često kritikovane od strane medicinskih stručnjaka. Ovaj trend povezan je s povećanjem oboljenja kože u Bosni i Hercegovini, što je posebno izraženo među mladima.

Savremeni stilovi života, praćenje društvenih mreža, neadekvatna ishrana i stres glavni su faktori koji utiču na zdravlje kože. Klinika za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli primjećuje porast oboljenja poput psorijaze, alergijskih stanja i melanoma kože, naročito kod osoba u dobi od 30 do 40 godina.

Upotreba botoksa, dermalnih filera i drugih kozmetičkih tretmana takođe je u porastu, ali često se primjenjuju bez nadzora stručnjaka, što može biti štetno po zdravlje kože.

“Ne treba podlijegati utjecaju komercijalnih pripravaka koji su nažalost puni svega onoga što našoj koži smeta. Veoma je važno da se što manje koriste hemijski proizvodi za kožu, ali i čišćenje prostorija i slično. Brigu o svojoj koži moramo voditi tokom cijeloga života jer to nije nešto što trebamo raditi sporadično. Onako kako je tretiramo u mladosti, ona će nam vratiti u ozbiljnijim godinama i zbog toga je bitno da se prema njoj pristupa jednako kao što brinemo o svom srcu, bubrezima, očima…”, riječi su kojima je načelnica Klinike za kožne bolesti Senada Resić – Džananović objasnila u izjavi za Klix.

Stručnjaci naglašavaju važnost umjerene upotrebe kozmetičkih proizvoda, povratak prirodnom načinu života i redovnih pregleda kod dermatologa radi rane detekcije melanoma. Nedostatak državnog registra otežava praćenje situacije, što ističe potrebu za jačim preventivnim mjerama i obrazovanjem javnosti o zdravlju kože.