Povećan broj djece oboljele od morbila

Na području općine Novi Travnik povećan je broj djece oboljele od morbila, nevedeno je u informaciji iz Doma zdravlja Novi Travnik, iz kojeg su upozorili na opasnost širenja i ukazali na važnost vakcinisanja protiv ove bolesti.

– Virus morbila ima visok stepen patogenosti i zaraznosti, te postoji opasnost da se bolest proširi. Najbolja prevencija je vakcinisanje MRP vakcinom, a provodi se u obveznom, redovnom programu vakcinisanja djece – navedeno je u dopisu iz Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja Novi Travnik, koji je, među ostalim, upućen školama i predškolskim ustanovama u toj općini.

-Ukoliko niste do sada vakcinisali svoje dijete protiv morbila, javite se ljekaru u Dom zdravlja koji će to provesti i tako spriječiti obolijevanje – stoji u dopisu.

Istaknuto je, među ostalim, da se bolest širi direktnim putem, preko kapljica iz nosa ili ždrijela inficirane osobe, te da inkubacija traje, u prosjeku, 14 dana, prenosi Fena.

Bolest se manifestira povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim osipom, te su moguće komplikacije poput upale uha i pluća, te vrlo teške upale mozga.