Povećan uvoz u BiH: Pomama za električnim trotinetima ne jenjava

asd
Pomama za električnim trotinetima i biciklima, za kojima je potražnja drastično porasla zahvaljujući pandemiji, ne jenjava što potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je za šest mjeseci ove godine uvoz ovih prevoznih sredstava bio veći za 700.000 KM nego u istom periodu lani.

U UIO su istakli da je za od januara do kraja juna ove godine uvezeno električnih trotineta, bicikala i sličnih prevoznih sredstava u vrijednosti većoj od 2,4 miliona KM, dok je lani uvoz bio “težak” oko 1,7 milion maraka.

U cijeloj prošloj godini uvezeno je električnih motocikala, bicikala, trotineta, haverbordova, segveja i slično u vrijednosti oko 2,7 miliona maraka – rekli su u UIO dodajući da je taj iznos 2019. godine bio oko 1,1 miliona KM.

Trgovci širom bh. entiteta RS zadovoljno trljaju ruke jer se prošlogodišnja euforija, kada je prodaja malih električnih vozila doživjela “bum”,  nastavila i ove.  Kako ističu, cijene trotineta se kreći od 500 pa do skoro 4.000 KM, a najprodavaniji su oni u vrijednosti oko 1.000 maraka.

U prodavnici “Movero” u Banjoj Luci kazali su da kod njih najčešće kupuju veće firme za njihove radnike, ali i oni koji žele da izbjegnu gužvu u saobraćaju.

Ova vrsta električnih vozila ima svijetlu budućnost. Ljudi štede vrijeme, novac, a i praktičniji je od automobila jer korisnici ne moraju da brinu gdje će parkirati – rekli su u “Moveru” dodajući da je i praktičan za paklene vrućine jer nema napora te se izbjegava i znojenje.

U “Moveru” su kazali da je pomama za trotinetima počela prošle godine kada su građani zbog pandemije izbjegavali javni prevoz, nakon čega su se uvjerili u prednosti vožnje električnim trotinetom i ostali mu vjerni, piše Glassrpske.com.