Povećana prisutnost malignih bolesti još uvijek neopravdano u sjeni pandemije koronavirusa

.
Prema riječima upućenih u kretanja i iskustvenu prisutnost bolesti u okvirima statističkih mjerila u odnosu na stanovništvo, situacija nije dobra, kako zbog samog broja koji raste, tako zbog ubrzanog napredovanja malignih oboljenja ka težim stadijima...

Prema podacima Evropske organizacije za karcinom, u zemljama Evrope tokom pandemije izostalo je čak sto miliona pregleda vezanih za maligne bolesti. Izuzetak nije ni naša država, gdje su prema savjetima kriznih štabova zaustavljeni konsultativno-specijalistički pregledi, normalan ulazak u bolnicu, dijagnostika i operacije.

 

„Kraljica“ zdravstvenih problema postala je korona koja „ne želi ispustiti iz ruku“ prvo mjesto u lepezi interesa javnosti, ali i medicine, pa čak ni nakon što su se pojavile vakcine. Milioni ljudi širom svijeta i dalje obolijevaju i umiru od različitih bolesti, ali kao da postoji samo jedan zdravstveni problem, Covid-19.

 

Zanimalo nas je kada bi se zdravstveni sistem mogao vratiti u kakvu takvu normalu, odnosno kada će svim pacijentima biti omogućen normalan ulazak u bolnicu, ambulante, dijagnostiku, na liječenje i operacione sale, jer će naplata s kamatama u povećanoj smrtnosti stići ubrzo, ako već i nije.