Povodom masakra u Gazi oglasila se i palestinska ambasada u BiH

Ambasada Palestine u Bosni i Hercegovini osudila je masakr koji Izrael vrši nad Palestincima u Gazi, nazvavši ga gnusnim zločinom pred očima svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ono što snage izraelskog okupatora čine protiv našeg golorukog naroda, koji mirno protestuje u Gazi, je gnusan zločin pred očima svijeta. Osuđujemo masakr koji su danas počinile snage izraelskog okupatora, a to nije prvi zločin i prvi masakr“, navodi se u saopćenju Ambasade.

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora istakao je kako se ”od cijelog svijeta zahtijeva da stane ispred ove opasne agresije i osudi zločine okupatorskih snaga nad palestinskim narodom”.

”Država Palestina je pod okupacijom i zahtijeva od Vijeća sigurnosti i cijelog svijeta da osigura međunarodnu zaštitu našem golorukom narodu koji trpi teror izraelskog okupatora“, navodi se u saopćenju.

Izraelska vojska ubila je najmanje 41 Palestinca na protestima koji se od jutros održavaju na granici Pojasa Gaze zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da su izraelske snage i ranile najmanje 1.693 demonstranta, među kojima je 448 ranjenika sa ranama zadobijenim hicima izraelskih vojnika iz vatrenog oružja.

Ambasada Palestine u BiH je poručila kako Palestina odbija i osuđuje izmještanje američke ambasade u Jerusalem.

”Ovaj postupak krši međunarodni zakon i rezolucije međunarodnog prava zato što je Jerusalem okupirani grad, te zato što je on prijestolnica Države Palestine, što je priznalo više od 138 država u Ujedinjenim nacijama (UN). Pored toga, ovaj postupak ruši dvodržavno rješenje i mirovni proces. On je jasan nasrtaj na narod Palestine i Državu Palestinu. Palestinski narod, arapski, te islamski i kršćanski narodi odbacuju ovaj čin, jer je Jerusalem sveti grad svih religija”, dodaje se na kraju.