Čavka: Povratnici su postali repromaterijal za jednokratnu upotrebu, vrijeme za promjene

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost i šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka rekao je danas da smo svi svjedoci da je bavljenje politikom opće prakse svelo povratnike u RS na kusur raznoraznim interesima. 

Povratnici su, dodao je Čavka, postali repromaterijal za jednokratnu upotrebu.

 Politika freza i plastenika je odvela povratnike u ruralne krajeve manjeg bh. entiteta i oni nemaju mogućnosti da se bore za svoja prava. Svjedoci smo da su mnogi iz Sarajeva gradili svoje karijere upravo na muci ljudi koji svaki dan žive na pragovima vlastitih kuća – istakao je Čavka.

On je dodao da mnogi političari dvije decenije bacaju kamenje iz Sarajeva ka Banjoj Luci, ne shvatajući da to kamenje prvo pogađa Bošnjake koji žive u RS.

- Nažalost, većina političkih predstavnika povratnika Bošnjaka ne živi sa svojim narodom u RS. Njihove porodice žive u FBiH i oni su vremenom izgubili osjećaj za ljude i probleme. Vrijeme je da se ove politike promjene. Svjedoci smo da nas je svakim danom sve manje i da kompletne porodice napuštaju manji bh. entitet upravo iz ovih razloga - kazao je Čavka.

Svima mora biti jasno, poručio je Čavka, da je sudbina povratnika u rukama onih koji žive sa svojim narodom. Oni, dodao je on, ne smiju dopustiti da povratnici budu robovi kusur-politike iz Sarajeva.

- SBB BiH, s predsjednikom Fahrudinom Radončićem na čelu, uvijek je podržavao okupljanje probosanske ideje u manjem bh. entitetu. Kao pravi državnik, Radončić je prolazio preko mnogih neslaganja probosanskih stranka u FBiH i nikada nije uvjetovao naše učešće pozicijama za razliku od mnogih drugih koji su se isključivo bavili samo pozicijama - rekao je Čavka.

Brigu prema povratnicima u Srebrenici Radončić je nedavno pokazao plaćanjem stipendija od po 500 KM za 20 studenata/učenika u Srebrenici. Bezuvjetno su podržani učenici koji nisu članovi Saveza za bolju budućnost BIH i upravo je, smatra Čavka, to matrica na kojoj se trebaju graditi budući odnosi među povratnicima.

- Vrijeme da povratnici, bez obzira na stranačku pripadnost, preuzmu sudbinu u svoje ruke i da politiku freza i plastenika zamijene za obrazovanje i za uključivanje u rad institucija kako bi vratili dostojanstvo svakom povratniku koji želi živjeti kod svoje kuće – zaključio je Čavka.