Požari u BiH: Nesposobnost bh. vlasti i smušenost međunarodne zajednice

asd
Požari u BiH su osim nesposobnosti i neodgovornosti vlasti još jednom potvrdili i smušenost međunarodne zajednice, prvenstveno SAD - a i EU kojom na Balkanu sami širom otvaraju vrata uticaju Rusije i Kine.

Kao što je 1995. godine zakazao holandski bataljon i UN sada se desilo i sa mehanizmom za međunarodnu pomoć od kojeg je BiH očekivala podršku za gašenje požara. U slučaju BiH mehanizam se pokazao gorim i od onog za koordinaciju u BiH.

Sliku odnosa međunarodne zajednice za probleme u BiH upotpunilo je saopštenje EUFOR - a. Oni su tu da izviđaju, analiziraju, bez konkretne koristi kada zatreba. Njima je važno samo da se održi loše stanje u BiH jer nigdje neće lakše zaraditi veliki novac, niti biti u misiji u zemlji sa većom kulturom.

Šansu da pokaže kako je za dobre pare iskreni prijatelj građana BiH propustio je i novi Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji se nije odlučio da iskoristi ovlasti i Oružanim snagama da mogućnost djelovanja koju blokira član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ovog puta on je vječitu zabrinutost svog prethodnika prepustio Ambasadi SAD - a dok je on sve pomno pratio prikupljajući potrebne informacije.

Moguće da je na osnovu njih bio uvjeren kako će pasti kiša, ali ni njena blagodat za građane Hercegovine ne može sprati gorak okus zbog činjenice da se mogu uzdati samo u sebe i volju sa nebesa. Imao je Visoki predstavnik u BiH priliku da konkretnom akcijom potpuno anulira propagandno - političko djelovanje Rusije i Kine koje su zvanično rekle da ne priznaju njegov mandat. Ovako je i kod onih koji s nadom gledaju u njega sam nametnuo pitanje vlastite svrhe.

Za razliku od EU i SAD Rusi i Kinezi su vlastitu zabrinutost zamijenili konkretnim akcijama. Najbolji primjer je instaliranje ruskog humanitarnog centra u Nišu koji im otvara prostor da njihove letjelice budu trajno na Balkanu.

Uz to Kina i Rusija su ekonomski agresivnije na ovim prostorima od protivnika sa zapada što jača njihov utjecaj do te mjere da direktno podstiču formiranje 'srpskog svijeta'. Vrijeme je da EU i SAD konačno shvate kako od izražavanja zabrinutosti nema nikakve koristi osim ako među njima nema i onih koji bi rado vidjeli raspad EU i novi upliv Rusa u američke izbore.

Piše: E.Metaj