Pozder: Zbog GIKIL-a uvest ćemo rigidne kaznene mjere za neodgovorne zagađivače

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za GIKIL d.o.o. Lukavac.

To u Federalnom ministarstvu turizma i okoliša smatraju uspjehom te najavljuju i skoru posjetu ministrice Edite Đapo Lukavcu, saopćeno je iz Naše stranke.

“Građani Lukavca, ali i cijelog Tuzlanskog kantona te Federacije nemaju razloga da u Federalnom ministarstvu vide nekog dobročinitelja. Uostalom, nije zadaća niti uloga izvršne vlasti da čine dobra djela, nego da štite interese društva j građana, a ovo najnovije odbijanje GIKILA tek je privid brige. Naime, GIKIL je već godinu dana radio bez okolišne i nastavit će tako jer plaćanje kazni zbog neispunjavanja okolišnih uvjeta ne ugrožava njegovu eventualnu dobit. Kazne se više isplate od ulaganja koje bi obezbijedilo okolišnu dozvolu", kazala je Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke, kaže:

Ono na čemu će insistirati u Našoj stranci, kako kaže, jest rigidna okolišna politika i kaznene mjere koje će destimulativno uticati na neodgovorne zagađivače.

“Kaznena politika kakvu imamo trenutno nedovoljna je čak i za sanaciju štete od zagađenja. Ljudske živote ne može povratiti nikakva kaznena politika, međutim ona mora biti jednako štetna za svjetonazor po kojem je profit ispred zdravlja ljudi, jednako kao što je taj svjetonazor štetan za okoliš. Mi ga, pogotovo kad je industrija u pitanju, moramo iskorijeniti”, kaže Pozder.