Pozitivna „filmska“ priča iz Bosanskog Petrovca

U Bosanskom Petrovcu po prvi put organizuje se škola filma. Javna ustanova „Centar za kulturu i obrazovanje“ Bosanski Petrovac u saradnji sa Viva školom filma iz Sarajeva omogućili su mladima iz Bosanskog Petrovca da nauče kako se snima film, potom i snime vlastiti film.

Prvi dan radionice protekao je učeći o osnovnim uputama za snimanje filma. Drugi dan radionice 26 mladih iz Bosanskog Petrovca snimilo je film u vlastitoj režiji, po istinitom događaju.

Treći dan radionice protekao je montirajući film, koji će se premijerno prikazati za Dan Općine Bosanski Petrovac, te će film biti prikazan na Viva festivalu filma u Sarajevu od 18-22. septembra. Edukatori radionice su popularni producent Goran Lukićiz Novog Sada i režiser Ratko Orozović iz Sarajeva, prenosi Reprezent.ba.

Prema riječima v.d. direktorice „Centra za kulturu i obrazovanje“, koja je i organizator ove radionice može se kazati da se u Bosanskom Petrovcu dešavaju pozitivne aktivnosti. 

-Meni je velika čast i zadovoljstvo da mladima iz naše lokalne zajednice možemo priuštiti jednu ovakvu radionicu, koja se po prvi put organizuje u Bosanskom Petrovcu. Naša lokalna zajednica, bogata je nizom znamenitosti, koje svakako moramo iskoristiti u promotivne svrhe. Cilj radionice prije svega jeste edukacija mladih, koji će možda sutra postati poznati režiseri, producenti, kamermani, glumici itd. Zahvaljujući ovoj radionici za Bosanski Petrovac će se po prvi put čuti na Viva festivalu filma u Sarajevu. Kao rukovodilac ustanove želim istaći da ovo neće biti jedina radionica, da je ovo tek početak. Ne smijemo zanemariti našu omladinu, našu budućnost, moramo im ponuditi lepezu događaja u kojima će oni uzeti učešće, kazala nam je v.d. direktorice Ansela Husetić. Esad Š.