fbpx Poziv porodicama stradalih Srebreničana da pohrane ratne predmete

Poziv porodicama stradalih Srebreničana da pohrane ratne predmete

Home

Poziv porodicama stradalih Srebreničana da pohrane ratne predmete

Suljagić je kazao da će se skupljanje predmeta “raditi zauvijek”, odnosno dokle god postoji neko živ i dokle god postoji Memorijalni centar.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari uputio je javni poziv preživjelim, porodicama i srodnicima žrtava genocida i stradanja na području Srebrenice da pohrane na čuvanje predmete iz ratnog perioda, uz poruku da njihove priče “ne smiju ostati neispričane”.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić je kazao kako je sa uposlenicima tog centra ustanovio da je prošlo mnogo vremena, da je umrlo mnogo ljudi i da je s njima unepovrat otišlo mnogo dokaza o tome šta je ta zajednica bila prije jula 1995. godine, kao i da je potrebno da se za početak počnu baviti prikupljanjem “materijalnih dokaza o tome ko smo i šta smo bili”.

On je podsjetio kako je Srebrenica bila pod brutalnom opsadom od maja 1992. do jula 1995. godine.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Suljagić je pojasnio da je Memorijalni centar, nakon razgovora i dogovora s prijateljima iz Historijskog muzeja BiH, koji su Centru ponudili pomoć na početku projekta, odlučio izdati javni poziv preživjelim, njihovim porodicama, porodicama žrtava i srodnicima da nešto što imaju iz toga vremena donesu u Memorijalni centar.

“Za mnoge od njih ti predmeti imaju sentimentalnu važnost i mi je ničim ne poričemo, ali isto tako smatramo da te priče ne smiju ostati neispričane i da je krajnje vrijeme da ljudima koji su ubijeni u Srebrenici i okolini Srebrenice između aprila 1992. i jula 1995. godine vratimo glas, da im vratimo lice, jer trenutno razgovaramo samo o brojevima”, rekao je Suljagić.

Javni poziv na predaju predmeta, kako je navedeno u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, uključuje ali se ne ograničava na odjeću i obuću žrtava genocida ili preživjelih svjedoka, lične predmete žrtava genocida, poput satova, tabakera i ličnih dokumenata, kao i one koji su pronađeni uz žrtve u masovnim grobnicama.

Također se poziva da se predaju i “improvizovani patenti” poput peći i svjetiljki, kao i odjeća napravljena od padobranskog platna ili šatorskih krila korištenih pri bacanju hrane iz zraka 1993. godine, te igračke i školski pribor upotrebljavani u tom periodu.

Dokumenti, dnevnici i pisma koja su putem Crvenog krsta stizala ili se slala iz enklave, kao i novinski članci, fotografije i audio i video snimci neki su od predmeta koji se mogu dostaviti na čuvanje Memorijalnom centru.

Suljagić je kazao da će se skupljanje predmeta “raditi zauvijek”, odnosno dokle god postoji neko živ i dokle god postoji Memorijalni centar.

“Mi ćemo se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu, tako da ne propadnu. Sačuvat ćemo ih za generacije koje dolaze, koje još nisu ni rođene”, navedeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

 
Objavio: Pon, 11/11/2019 - 23:01
Back to top