Poziv za rad u biračkim odborima

.

Desetak dana prije održavanja općih izbora, Općinska izborna komisija i dalje ima problem oko popunjavanja rezervnog spiska za članove biračkih odbora.

 Iako su u proteklom periodu upućivani pozivi građanima da se prijave za rad u biračkim odborima, sve je manji broj zainteresovanih koji bi radili taj posao. Kako bi se pokušao riješiti ovaj problem, uključila se i Općina Sanski Most, koja je svim općinskim službama, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač, uputila dopis o obavezi pružanja pomoći organima za provedbu izbora. 

U pomenutom dopisu Općina se poziva na Izborni zakon BiH, kojim je propisano da su svi organi vlasti na svim nivoima, obavezni pomagati organima nadležnim za provođenje izbora. Dalje se navodi da je u jednom od dopisa Centralna izborna komisija upozorila Općinskog načelnika na zakonske obaveze koje je dužan ispoštovati prema Općinskoj izbornoj komisiji, na način da se pruži potpuna podrška u radu iste. S tim u vezi, očekuje se od uposlenika općinskih službi, javnih ustanova i preduzeća, da se stave na raspolaganje za rad u biračkim odborima, kako ne bi bio doveden u pitanje izborni proces na području općine Sanski Most, zbog nemogućnosti popune biračkih odbora. Inače, Općinska izborna komisija trenutno provodi aktivnosti na obuci članova biračkih odbora.

 Cjelokupna obuka obavlja se u objektu Narodne biblioteke sve do 29. septembra, tako da zainteresirani građani mogu da dođu na neki od termina i da se prijave, prođu obuku, provjeru znanja i certificiranje. Spomenimo i da je ove godine povećana i naknada za rad u biračkim odborima, koja iznosi 170 KM za predsjednika i 115 KM za članove biračkih odbora, odnosno 70 i 50 KM za njihove zamjenike.