Pozivam domaće vlasti da riješe slučaj Dragičević što prije moguće

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Cristian Dan Preda tokom dvodnevne posjete BiH izjavio je kako je vrijeme da se odgovori na dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu BiH sastao se s ambasadorom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom i članovima Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je tom prilikom kazao kako je na sastanku razgovarano o evropskom putu BiH.

”Na nama u BiH je trenutno najurgentnije da riješimo pitanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika. Očekujem da će taj proces biti okončan u narednim danima. Postoje određeni problemi kada je u pitanju Poglavlje 26 i tiče se obrazovanja. To posebno, imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih i kantonalnih nivoa kada je u pitanju ta oblast“, rekao je Džaferović.

Očekuje da Vijeće ministara BiH u narednim danima kompletira odgovore Upitnika i dostavi ih Evropskoj komisiji.

Drugo pitanje o kojem je razgovarano je funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta, te je podsjetio da taj odbor čini određena grupa zastupnika Evropskog parlamenta i Zajednička komisija za evropske integracije pri Parlamentarnoj skupštini BiH.

”Znate da se već relativno duže vodi rasprava unutar tog tijela o Poslovniku o radu, odnosno načinu odlučivanja. Imamo problem sa stavom zastupnika iz Parlamentarne skupštine BiH koji dolaze iz bh. entiteta RS, kada je u pitanju način odlučivanja. Evropski parlament ima svoja pravila i ja sam mišljenja da BiH treba prihvatiti pravila i način odlučivanja u tom odboru u skladu s preporukama Evropske komisije“, rekao je Džaferović.

Najavio je pokušaje održavanja sastanaka i rješavanje pitanja.
“Naš cilj je da BiH što prije, dakle u toku ove godine, dobije kandidatski status, da se to desi prije izbora za Evropski parlament jer treba, kao što smo zajedno već ranije govorili, a danas naglasii na stastanku, posebno iskoristiti ovo vrijeme nakon izbora u BiH, a prije izbora za Evropski parlament kako BiH ne bi imala gubitka i praznog hoda na svom evropskom putu“, rekao je Džaferović.

Dan Preda je kazao kako je u okviru odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojen izvještaj koji se tiče BiH.

Pozvao je bh. parlamentarce da rade i sarađuju s kolegama u Evropskom parlamentu.

Napomenuo je da su dodatna pitanja upućena u junu 2018. i da je malo predugo te da će ovo biti pitanje koje će biti riješeno prije drugih. Osvrnuo se na slučaj Dragičević istakavši kako nijedna politička stranka nije uspjela da mobilizira toliki broj građana oko jednog tako osjetljivog slučaja i da političari moraju biti oprezni.

“Nešto se dešava na nivou društva. Građani traže pravdu i rješenja. Nije to problem samo jednog pojedinca niti tužilaca iz RS-a. Građani insistiraju da se zadovolji pravda. Pozivam domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što prije moguće”, rekao je Dan Preda.

Upitan da Ii je realno očekivati kazao je kako je da moguće da BiH dobije kandidatski status, ali da postoje proceduralni procesi i diplomatske aktivnosti.

”Naša vrata su otvorena za BiH. Ostaju otvorena za njeno buduće članstvo. Političari su ti koji moraju odraditi svoj dio posla u interesu građana, što je samo po sebi izazov“, rekao je Dan Preda.

Tokom dana planiran je i sastanak s članovima Kolegija Predstavničkog doma PS BiH, a u petak s članovima Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Preda bi na sastancima sa sagovornicima trebao razgovarati o izazovima i prioritetima u procesu integracije u Evropskoj uniji (EU).