Uhapšen Bosanac Nedžad B: U Austriji pozivao na "odlučujuću bitku u svetom ratu"

Austrijska policija uhapsila je u Beču nekoliko osoba među kojima je i državljanin BiH Nedžad B. koji se optužuje za govor mržnje i terorističko udruživanje, piše OE24.

Lokalni mediji pišu da je Nedžad B. "najgori propovjednik mržnje u državi" zbog svojih zapaljivih govora u džamijama u bečkim distriktima Währing i Neubau.

Navodno su se i neki ideološki istomišljenici razišli s Nedžadom B. zbog njegovih ekstremnih stavova. Jer, 43-godišnji Bosanac je prijetio čak i drugim muslimanima, optužujući ih da odbacuju svoju vjeru, a svoje sljedbenike pozivao na "odlučujuću bitku u svetom ratu".

Zanimljivo da je Nedžad B. zajedno s nekoliko osoba uhapšen u januaru 2017. godine, ali je cijela grupa 17 mjeseci kasnije puštena iz pritvora. Dvojica ranije optuženih u međuvremenu su nestala i pretpostavlja se da su u inostranstvu.

Tužilaštvo optužuje Nedžad B. i njegove istomišljenike za terorističko udruživanje kao i članstvo u zločinačkoj organizaciji i antidržavno djelovanje.

Kažu da su u Austriji regrutirli  borce za terorističku miliciju "Islamska država" (IS). Optužnica obuhvata 300 stranica, proces je planiran najranije za kasnu jesen.