Pozivi na bojkot NY Timesa zbog teksta o Radovanu Karadžiću

"Nekoliko puta Radovan Karadžić želio je da mi pokaže svoje vještine u polju energetskog liječenja. Prvi je bio 23. januara 2015. godine, tokom trećeg od 12 četverosatnih razgovora koje smo vodili između oktobra 2014. i novembra 2016. godine", navodi novinarka Jessica Stern u članku objavljenom u magazinu NY Times pod nazivom "Zašto sam dozvolila osuđenom ratnom zločincu da praktikuje liječenje energijom na mom tijelu?". "Sjedili smo u svojim stolicama za malim drvenim stolom u sobi koju nam je dodijelio zatvor UN-a u Haagu. Karadžić je tokom perioda bjegunstva stvorio novi identitet.

Aleksandar Saša Hemon je istakao da je napisao članak o ratnim zločincima za NY Times u periodu "kada nisu bili cool kao što su danas".

"Mnogi od ovih pokušaja humanizacije Karadžića su jako uvredljivi", stoji u jednom od tvitova.

Several weeks back when @nytopinion published an oped/propaganda piece by P̶i̶n̶o̶c̶h̶e̶t̶ Piñera, I decided to stop my subscription. The Karadzic one today, including the words 'whatever he may have done' tarnishes NYT beyond severely. (1/2) pic.twitter.com/0z3kie8GM4— Ognjenka (@MsOognjenka) January 17, 2020

"Majke. Očevi. Braća. Sestre. Sinovi. Kćerke. Svi su nestali od naredbe Radovana Karadžića, koji ne bi trebao biti romantiziran u ovom članku", stoji u tvitu sa profila Remembering Srebrenica.

Originalni članak koji je objavljen u NY Timesu pročitajte na linku OVDJE.