Poznata imena uhapšenih u akciji SIPA-e u Bijeljini kada je pronađen arsenal oružja i droga

.
U petak su u Bijeljini pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli operativne akcije "Šljunkara" i "Neon 2" koja je rezultirala hapšenjem četvorice osumnjičenih za koje je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

 

Sud BiH je danas, na prijedlog Tužilaštva BiH, donio odluku o zadržavanju četvorice u pritvoru u trajanju od mjesec dana.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene: Aleksandra Kojića (1993), Marka Maksića (1993), Dragana Ristića (1995) i Rastka Bošnjaka (1998) iz Bijeljine, državljane BiH.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je prethodno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i pranje novca.

Akcija je provedena na području Bijeljine pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i OJT Bijeljina, a osumnjičeni su pod istragom da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe vršili međunarodno krijumčarenje velikih količina narkotika koji su prodavani na ilegalnom narko-tržištu.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko kilogram opojne droge marihuana, 32 grama opojne droge kokain, dvije poluautomatske i dvije automatske puške, veća količina minsko - eksplozivnih sredstava, tri nagazne mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje.

Pronađena je i mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina - akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, 5 litara metanola, oprema za opremanje laboratorije za uzgoj opojne droge marihuana - lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač zraka kao i drug predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena niže navedena krivična djela.

Foto: Tužilaštvo BiH