Greškama nema mjesta kod posjedovanja oružja, poznavanje propisa put do sigurnosti

Brojni građani naše zemlje sve više razmišljaju o legalnom naoružavanju koje iziskuje poštivanje zakonskih propisa i posebnih uvjeta prije nabavke oružja. Kako saznajemo, potencijalni kupci legalnog oružja u BiH mogu se pohvaliti određenim znanjem iz ove oblasti, dok je, s druge strane, borba s nezakonitim posjedovanjem oružja neiscrpna.

Svaka osoba u BiH koja želi legalno nabaviti oružje, mora ispuniti opće i posebne uvjete propisane kantonalnim zakonima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja te Zakonom o oružju i municiji Republike Srpske.
 

Put do nabavke



Iz kompanije KM Trade koja se bavi prodajom oružja i municije govore nam kako je jedan od uvjeta za nabavku oružja i tehničko znanje za pravilno rukovanje oružjem te poznavanje propisa koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja.

KM Trade jedna je od adresa na koju prvo pokucaju oni koji se žele naoružati. Pitanja koja najčešće postavljaju, kaže nam menadžer Ismir Letić, odnose se na dokumentaciju koja je potrebna uz rješenje za nabavku oružja.

"Kupci koji po prvi put kupuju oružje raspituju se uglavnom oko dodatne opreme, dostupnosti municije i rezervnih dijelova. Za sve druge stvari obično se prethodno informišu u policijskim upravama kojima pripadaju, kao i kod streljačkih klubova koji, prema novom zakonu, vrše obuku osoba koje podnose zahtjev za nabavljanje oružja", pojašnjava nam Letić.

Greške koje prave oni koji tek nabave oružje, otkriva nam dalje Letić, najčešće su nepravilno čuvanje i održavanje oružja, to jest nepoštivanje proizvođačkog uputstva. Svako oružje se mora redovno servisirati i pravilno održavati kako bi se održao vijek trajanja i funkcionalnost oružja.

"S obzirom da u ovom slučaju niti jedna greška ne može proći neopaženo i bez posljedica, velikim greškama tu nema mjesta", ističe Letić.

Svi koji namjeravaju nabaviti oružje, savjetuju iz KM Trade, prije svega moraju shvatiti odgovornost koju imaju prema oružju te okruženju u kojem se nalaze.

"Fizičke osobe u BiH koje legalno posjeduju oružje moraju izbjegavati konflikte I bilo kakve incidente. Savjeti se uvijek svode na pridržavanje zakonom definiranih odredbi i činjenice da osoba u svakom momentu mora biti svjesna da posjeduje ili će posjedovati oružje. Također skrećemo pažnju svim osobama koje imaju namjeru da kupe ili su već kupile oružje, da izvrše kupovinu sigurnosne opreme, to jest sefova za pravilno čuvanje oružja kako bi oni i njihovo oružje bili sigurni od osoba sa lošim namjerama", savjetuje Letić.
 

Usklađivanje zakona



Nadležni organi u BiH proteklih godina pokazuju inicijativu za usklađivanje zakona o posjedovanju oružja sa međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiri ključna pitanja i to definicije, kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju te kaznenih odredbi.

Od aprila ove godine u Kantonu Sarajevo je na snazi novi Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

U skladu s ovim zakonom osoba koja želi posjedovati oružje mora položiti ispit o poznavanju propisa koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja te ispit o tehničkim znanjima za pravilno rukovanje oružjem. 

"U periodu april - oktobar 2018. godine evidentirana su 22 djela regulisana ovim zakonom. Fizičkim osobama izdata su 443 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 569 oružnih listova", kazali su nam iz MUP-a KS.

Međutim, i pored napora za suzbijanjem nelegalnog naoružavanja u BiH kroz unapređenje propisa i edukaciju, i dalje je veliki procenat onih koji posjeduju nelegalno oružje u BiH.

Naprimjer, u prvih devet mjeseci ove godine na području Zeničko-dobojskog kantona od građana su oduzete značajne količine nelegalno posjedovanog oružja. Oduzeto je sedam automatskih pušaka, tri poluautomatske, tri puške M-48, šest lovačkih, šest pušaka ostalih vrsta, 21 pištolj, jedan automatski pištolj, četiri ručne bombe, dvije eksplozivne naprave, 75 komada hladnog oružja, šest boksera, 35 drugih predmeta podesnih za nanošenje povreda, 1.009 komada municije i 2.063 petarde. 

"I pored svih naših aktivnosti, činjenica je da određeni broj građana nezakonito posjeduje oružje, što predstavlja značajan rizik sa aspekta sigurnosti. Stoga je osnovni prioritet u svim našim aktivnostima pronalazak i oduzimanje takvog oružja. Pozivamo i apelujemo na naše građane da predaju oružje koje nezakonito posjeduju, prvenstveno zbog svoje sigurnosti, a i sigurnosti drugih članova porodice, kako bismo na taj način prevenirali slučajeve upotrebe tog oružja, kao i posljedice upotrebe istog, te stvorili pretpostavke za bolje i sigurnije okruženje u kojem živimo", poručuju iz zeničke policije.
 

Nepažnja vlasnika oružja



Nadležni organi dužni su redovno putem sredstava RTV informisanja educirati građane o zakonskoj regulativi vezanoj za oružje. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske govore nam kako su u cilju sprovođenja zakonski odredbi na adrese imaoca oružja upućivali obavještenja o promjenama u zakonskoj regulativi.

Najčešće greške koje prave legalno naoružani građani u bh. entitetu RS, otkrivaju nam iz MUP-a RS-a, su nepostupanje sa oružjem i municijom sa naročitom pažnjom i nečuvanje oružja na sigurnom mjestu te upotreba oružja na javnim i drugim mjestima kojima se može ugroziti sigurnost ljudi i imovine, narušiti javni red i mir ili izazvati osjećaj ugroženosti ili uznemirenosti građana. Također se često nabavlja oružje bez odobrenja nadležnog organa, saznajemo iz MUP-a RS-a.

Veliki podsticaj ilegalnom naoružavanju u BiH je i dostupnost oružja. Pištolji, puške ili bombe mogu se nabaviti za male pare kod ilegalnih trgovaca.

Međutim, podaci o procentu registrovanog u odnosu na neregistrovano oružje u BiH nisu dostupni. Prema pojedinim istraživanjima međunarodnih organizacija, između 150 i 750 hiljada komada oružja je u ileganom posjedu u BiH, što znači da oko 10,4 posto građana BiH ilegalno posjeduje oružje.