Prašović-Gadžo za "Avaz": Situacija je ozbiljna, OHR godinama ne radi svoj posao

Pažljivo sam pratila sve izjave, medijske istupe proteklih dana i mislim da svaku vrstu populizma u ovoj situaciji moramo ostaviti po strani - izjavila je zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i članica Komisije za sigurnost ovog doma za Avaz TV.

- Riječ je o izuzetno ozbiljnom pitanju. Ovdje je generalno problem to što OHR već godinama ne radi svoj posao i što je postao nijemi posmatrač prilika u BiH, pa tako i posmatra i kada se krši Dejtonski sporazum. Jednako tako imamo problem da se ne reagira institucionalno, da su državne institucije pasivne - smatra Prašović-Gadžo.

Cijeli sistem je pogrešno postavljen - ističe ona.

- Imamo i sve to što dolazi iz entiteta Republika Srpska, kao i posljednju situaciju s Nacrtom zakona, odnosno s formiranjem rezervnog sastava policije. Mi ćemo u Komisiji za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas pažljivo razmotriti to pitanje. Znamo odlično sta znači rezervni sastav, znamo i za šta on služi i dobro nam je jasno šta tačno entitet RS sada pokušava. Ja sam u ratu bila i u rovovima, nakon rata u BiH bila sam i u ratu na Kosovu, u Podgorici su oko mene padale NATO-ove aviobombe. U karijeri sam se bavila ozbiljnim sigurnosnim temama. Nisam bježala tada i sada znam odlično kud nas može odvesti sve ovo - poručila je Prašović-Gadžo.

Inače, danas će biti održana vanredna sjednica Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati odgovor Federacije BiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije MUP-a RS, prenosi Avaz.