Praznik rada na ulicama Pariza uz 9.000 policajaca i vojnika

Home

Praznik rada na ulicama Pariza uz 9.000 policajaca i vojnika


Širom Francuske za sutra su najavljeni brojni skupovi i demonstracije povodom Međunarodnog praznika rada, a samo u Parizu će o sigurnosti i redu na ulicama brinuti 9.000 angažiranih pripadnika francuskih snaga sigurnosti.

Francuski sindikati najavili su da će sutra održati protestnu šetnju centrom Pariza od Trga Republike do Trga Nacije, a još nekoliko manjih skupova najavili su sindikalni ogranci.

I pristalice radikalnodesničarskog fronta (FN) će tradicionalnim defileom odati počast francuskoj heroini i svetici Ivani Orleanskoj ispred njenog spomenika u Parizu, a potom će skupu FN-a u mjestu Pyramides prisustvovat će liderka te stranke i kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj Marine Le Pen.

Zbog najavljenih skupova u Parizu će sutra biti pooštrene mjere sigurnosti u kojima je angažirano ukupno 9.000 policajaca i vojnika.

Sutra se očekuju i protestni skupovi u Touluseu, Nici, Marseilleu i drugim francuskim gradovima.

Ovo je druga godina da se prvomajski praznik u Francuskoj dešava uz vanredno stanje, koje je proglašeno nakon terorističkog napada u novembru 2015. godine.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 30/04/2017 - 21:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top