Predsjednik Austrije: Nažalost virus neće potpuno nestati- izgubio sam nadu

.
Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen u intervjuu za “Kronen Zeitung” komentirao je pad povjerenja u rad vlade ali i trenutno situaciju s pandemijom koronavirusa. Razlozi za pad povjerenja u rad vlade, ali i političara generalno su kontinuirana frustracija pandemijom, neizvjesna gospodarska situacija, ali i rekonstrukcije vlade unutar ÖVP-a nakon povlačenja bivšeg kancelara Sebastiana Kurza. “Kao građanin imati osjećaj da gubite pregled. Ne znate što se zapravo događa”, rekao je šef države.

No Van der Bellen je nešto optimističniji kad je u pitanju “nova” tirkizno-zelena koalicija pod kancelarom Karlom Nehammerom. Novi početak nakon državne krize moguć je samo teškim, ozbiljnim radom i odlukama utemeljenim na činjenicama. “Nisam prorok, ali mislim da su izgledi za ovu vladu prilično dobri”, smatra predsjednik te ističe kako ne vidi razlog zašto bi se ÖVP ili Zeleni odlučili na nove izbore.

Za Novu godinu Van der Bellen bi volio “ne baš toliko kriza”. Govoreći o koronavirusu, Van der Bellen je istaknuo da “virus neće potpuno nestati te da je i sam izgubio nadu u to”. “Nadam se da ćemo ga držati pod kontrolom, da će samo neznatno utjecati na naše svakodnevne živote.”, istaknuo je Van der Bellen.

Na pitanje hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika 2022., Van der Bellen je i dalje ostao rezerviran te ostavio tu mogućnost otvorenom.