Predsjednik GK Mahrer: Lockdown Austriju dnevno košta oko 1,7 milijardi eura

Gk
Predsjednik Gospodarske komore Austrije Harald Mahrer pozvao je danas na što skorije postupno otvaranje ekonomske djelatnosti u Austriji. Austrija se od 26. prosinca nalazi u strogom lockdownu, a Mahrer naglašava kako svaki dan lockdowna Austriju košta 1,7 milijardi eura.

 

Mahrer je sredinom siječnja naglasio kako Gospodarska komora svaki dan zaprima veliki broj poruka od ljudi koji “ne znaju što će sutra, niti znaju kako platiti račune”. Prema njegovim riječima iza dramatičnih ekonomskih brojki stoji stotine tisuća pojedinačnih sudbina poslodavaca i zaposlenika. “Svi žele ponovno raditi. Stoga, moramo otvoriti”, ponovio je tada Mahrer.

Mahrer je naglasio i kako nastavak mjera lockdowna uništava radna mjesta. Prvi čovjek Gospodarske komore Austrije pojašnjava da svaki tjedan zaključavanja Austriju direktno košta 1,1 milijardu eura, a s dodatnim učincima dolazi se do iznosa i od 1,7 milijardi eura.

Mahrer, koji u posljednje vrijeme sve snažnije poziva na otvaranje gospodarstva ističe kako postoji zajednički stav sa socijalnim partnerima da bi otvaranje trgovina u ovom trenutku bilo sigurno.

“Postoje alati kao što su prevencijski koncept, strategije testiranja, FFP2 maske i drugi”, pojašnjava Mahrer te naglašava da nakon drugog zaključavanja broj novozaraženih nigdje rapidno ne pada, ali ni ne raste dramatično.

Na potezu je austrijska vlada koja mora odlučiti što će dogoditi nakon 7. veljače do kad službeno traje treći lockdown.