Nikšić odgovorio Čoviću: SDP ne pristaje na ucjene, neka mu SDA ispunjava želje

U kojoj mjeri se onda uopće krenulo u formiranje vlasti bez SDA? Šta je s kantonima, a šta s federalnim i državnim nivoom?

Nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izmjene Izbornog zakona postavio kao apsolutni uvjet za formiranje vlasti, reagirao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je u razgovoru za Klix.ba poručio da ne pristaje na njegove ucjene.

On smatra da je ovaj Čovićev istup motiviran željom da se osigura potpuna kontrola HDZ-a nad Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a time i kontrola nad procesom uspostave vlasti, jer sada ona još nije izvjesna. 

"Ne mislim da je pitanje Izbornog zakona, na način kako to vidi HDZ, nešto što je sada prioritet, naročito ne građanima. Puno je za građane bitnije, recimo, da se usvoji zakon o minimalnoj plati ili da uradimo kvalitetnu poresku reformu, a to podrazumijeva i novi zakon o igrama na sreću. To bi bilo u interesu svih građana. Ovo je u suštini poruka Čovića i HDZ-a prema njihovom strateškom partneru SDA, koja je do sada ispunjavala svaku Čovićevu i HDZ-ovu želju. Ne bi me uopće iznenadilo da mu ispune i ovu. Što se tiče SDP-a, mi nećemo pristati na bilo čije ucjene, pogotovo nikada i ni po koju cijenu nećemo podržati ničiji pa ni prijedlog HDZ-a koji uvodi dodatnu diskriminaciju", kazao je Nikšić za naš portal.

U kojoj mjeri se onda uopće krenulo u formiranje vlasti bez SDA? Šta je s kantonima, a šta s federalnim i državnim nivoom?

Mi u SDP-u smo fokusirani na otklanjanje posljedica izborne krađe, jer smatramo da izbori koji su provedeni nisu bili ni fer ni pošteni. Tek nakon što se izborni proces dovede do kraja, moći će se ozbiljnije govoriti o koalicijama. Naša je želja da se okupi snažan blok građanskih stranaka i da definiramo temeljne ciljeve koje želimo postići kako bi BiH krenula naprijed. Relativni izborni pobjednici imaju pravo i obavezu formirati vlast, ali nama ne pada na pamet čekati da oni uzaludno troše vrijeme koje ljudi u BiH nemaju i zato radimo na tome da se okupi snažan blok koji bi mogao preuzeti odgovornost. Ponavljam, o tome će se konkretnije moći govoriti kada vidimo sudbinu izbornog procesa koji je ozbiljno kompromitiran.

Pojedini zvaničnici SDA poput Semira Efendića tvrde da ne vjeruju da će SDP formirati vlast bez SDA. Čak postoje neke informacije da to i neki međunarodni zvaničnici žele. Vaš komentar?

Takve izjave predstavljaju klasični obrazac SDA razmišljanja, dakle samo matematika i fotelje. Pri tome, bez obzira na to koliko u kampanji prozivaju i napadaju SDP, kada zagusti svi su svjesni kako se SDP ne cjenka s interesima države Bosne i Hercegovine. Želim vrlo jasno poručiti kako nikome u SDP-u ne pada na pamet odustati od onoga što smo govorili u kampanji. Nas ne zanima vlast radi vlasti, zanimaju nas program koji će se provoditi, napredak ove zemlje i bolji život svih u BiH. Neka se Efendić bavi svojom SDA, a neka SDP pusti na miru. Što se tiče želja pojedinaca iz međunarodne zajednice, o tome nemam saznanja, a ako mogu da im sugerišem, bolje bi im bilo da se bave izbornom krađom, jer nešto ne vjerujem da bi u svojim zemljama tako olako prešli preko stvari koje su se desile u BiH na ovim izborima.

Šta je s odnosom SDP-a i DF-a? DF više nema kapacitet kakav je imao, ali može biti faktor u formiranju vlasti. Ima li tu uopće kontakata?

Mi ćemo vrlo brzo pozvati na razgovore predstavnike svih građanskih stranaka pa i DF-a o dogovoru o formiranju jakog političkog bloka koji bi se okupio oko programa koji zajedno dogovorimo. Svakako da već ima različitih kontakata, ali sve je to još uvijek na nekom neformalnom nivou. 

Kako komentirate hajku zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo, ne samo iz krugova bliskih HDZ-u u BiH nego i iz Hrvatske pa čak i hrvatskih vlasti? Da li vas je iznenadila radikalna izjava kardinala Vinka Puljića u tom kontekstu, koji je kazao da je i Hitler zakonito došao na vlast?

Svakako da ta izjava ne priliči jednom vjerskom velikodostojniku. Volio bih da je uzoriti kardinal nije dao. Reakcije iz BiH su očekivane i sračunate da se dodatno ojača pozicija HDZ-a. Pojedine izjave iz susjedne Hrvatske imaju naravno istu svrhu, a pojedinci očito pokazuju kako nisu odustali i prežalili politiku HDZ-a iz devedesetih godina prošlog stoljeća. To nije dobro ni za nas u BiH, ali ni za građane Republike Hrvatske. Nažalost, i dalje u zvaničnom Zagrebu Bosnu i Hercegovinu ne tretiraju kao suverenu i ravnopravnu državu, već kao prostor na kojem oni žele krojiti politiku i upravljati našim unutrašnjim procesima. Što se tiče nas u SDP-u, bezbroj puta smo ponovili kako respektujemo i poštujemo i susjede i komšije, ali da nikome nećemo dopustiti da se miješa u naše unutrašnje odnose. Mi u SDP-u nikada nismo imali problem sa stvarnom voljom birača, bez obzira na to da li nam ona odgovara ili ne. Nama u SDP-u je problem falsifikovanje izborne volje građana, a ako se ne varam, za zloupotrebe kod registracije birača je optužen vrh HDZ-a Hrvatske, tako da su oni vjerovatno posljednji koji imaju pravo bilo kome držati lekcije.