Predsjednik Ravnogorskog pokreta: Pjesma o krvavoj Drini je govor mržnje

Nižu se reakcije na jučerašnje okupljanje četnika u Višegradu. Ratni vojni invalidi Armije Republike BiH za jučerašnji skup krive vlast u entitetu Republika Srpska, ali i Srbiji.

 Upozoravaju da se strah uvukao među povratnike u Višegrad. Na to upozorava i ministrica za izbjeglice i raseljena lica koja kaže da se radi o organizovanom zastrašivanju povratnika. Pjesma o krvavoj Drini, koja je juče odjeknula regionom, nije prihvatljiva ni rukovodstvu Ravnogorskog pokreta RS.

Niko nikoga nije napao, nikome niko nije došao na vrata, no strah se uvukao među povratnike, kažu iz Udruženja RVI Armije Republike BiH Tuzlanskog kantona. Desetine poziva, uplašenih povratnika u Višegrad, dobili su tokom jučerašnjeg dana.

"U kome oni vide spas ukoliko dođe do nekoga, i ako vide da se onoliki broj ljudi postrojava, u opštini u kojoj znamo šta se događalo, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u ovom", kaže Sabit Ahmetović, za N1.

"Šalje se jedna poruka da otprilike posao koji su imali namjeru da urade, da u potpunosti nisu završili, da su spremni u možda još žešćem obliku, a to je još teža faza genocida koji bi se mogao desiti u Bosni i Hercegovini", dodaje Jasmin Mešković, predsjednik udruženja logoraša BiH.

Za postrojavanje Četničkog ravnogorskog pokreta u Višegradu, ratni vojni invalidi Tuzlanskog kantona krive predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, i kako kažu, njegovog satelita Milorada Dodika.

"Evidentno je da su organizatori ovog četničkog okupljanja isti oni koji su učestovali u genocidu, a isti nisu procesuirani, obzirom da su pod zaštitom vlasti u RS i Srbiji",navodi Fahrudin Hasanović, predsjednik Udruženja RVI TK.

Reakcija i iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglica. Ministricu Boravac posebno zabinjava, kako kaže, odsustvo svijesti i empatije za žrtve koje još uvijek čekaju procesuiranje ratnih zločina.

"Riječ je o organiziranom zastrašivanju povratnika širenjem nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a što je rezultat višegodišnje prakse veličanja ratnih zločinaca i negiranja zločina počinjenih nad Bošnjacima uključujući i zločin genocida koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde u Haagu", poručuju iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH

Iz Udruženja poginulih boraca i nestalih civila RS s druge strane potcrtavju. Riječi koje su se mogle čuti iz Višegrada su reakcija na, kako kažu, ranije upućene poruke srpskom narodu.

"U Hrvatskoj svakodnevno pričaju o tome da će nas i sutra klati, i da nam ne daju da pređemo rijeku Savu. A prijetnje svakodnevno i od bošnjačke i hrvatske strane dolaze. Dok god budu drugi izazivali nas, mi nećemo moći da spriječimo ovakav način ponašanja", ističe Marko Grabovac.

O samom ponašanju ali reakcijama, ministar za boračka pitanja RS nije imao mnogo toga reći.

"Prvi put čujem ovu informaciju. Stvarno ne znam. Ne znam ni za reakcije, ni šta je bilo", kaže Dušan Milunović, ministar za boračka pitanja RS.

Oglasio se i predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojević, koji je kazao da se pjesma o krvavoj Drini može podvesti pod govor mržnje, ali da on nešto tako nije čuo.