Predsjednik u jeku krize otkrio zlatni spomenik psu

asd
Predsjednik Turkmenistana šokirao je svijet posljednjim potezom u toj zemlji.

U utorak je u glavnom gradu otkrio zlatni spomenik posvećen njegovoj omiljenoj rasi psa – Srednjeazijski ovčar.
 
I dok Turkmenistan, kao i čitav svijet, grca u krizi zbog pandemije, spomenik visok 6 metara osvanuo je u prijestonici Ašhabadu.

Srednjeazijski ovčar, poznatiji kao Alabai, predstavlja nacionalni simbol Turkmenistana i nije prvi put da predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov nešto posvećuje ovoj rasi. Naime, prošle godine je jednu knjigu posvetio omiljenom psu.

Da stvar bude još gora, spomenik je postavljen u dijelu grada gdje živi pretežno siromašno stanovništvo i niko ne zna koliko je koštala njegova izrada.

Prilikom otkrivanja spomenika jednom dječaku je poklonjeno štene ovog rasnog psa, kao i ručno vezeni ćilim i trkački konj Akhal-Teke, na koje je Berdimuhamedov takođe veoma ponosan.

Predsjednik je ranije više puta iskazao i svoju ljubav prema turkmenistanskim konjima, a koliko im je privržen možda najbolje govori drugi zlatni spomenik, na kojem je predstavljen on kako jaše Akhal-Tekea, prenosi Telegraf.rs. Taj spomenik je otkriven u Ašhabadu 2015. godine.

Podsjetimo, Berdimuhamedov je liderima prijateljskih zemalja često poklanjao ždrijebce turkmenistanskih konja, kao i štence srednjeazijskih ovčara.