Predsjedništvo BiH upoznato s odlukom Komiteta NATO-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da je upoznat s informacijom da je Politički komitet NATO-a dao zeleno svjetlo “Programu reformi”.

Idu ministri

Komšić nam je kratko potvrdio ovu informaciju, ne ulazeći u detalje šta će to sada značiti za BiH, prenosi Avaz.ba.

Prema proceduri, sada je na potezu Ministarstvo odbrane i vanjskih poslova BiH.

To znači da će ministar odbrane Sifet Podžić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković morati u sjedištu NATO-a u Briselu predstaviti ovaj dokument.

Komšić nam je kratko potvrdio ovu informaciju, ne ulazeći u detalje šta će to sada značiti za BiH.

Prema proceduri, sada je na potezu Ministarstvo odbrane i vanjskih poslova BiH.

To znači da će ministar odbrane Sifet Podžić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković morati u sjedištu NATO-a u Briselu predstaviti ovaj dokument

Kamen spoticanja

„Program reformi“ bio je kamen spoticanja oko formiranja vlasti. Prvo je tretiran kao „Godišnji nacionalni program ANP“, a kasnije dogovoren kao „Program reformi“.

Dok su vlasti iz RS mišljena da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u, iz FBiH misle da će uskoro NATO granica biti na Drini.

Nema glasanja

Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, pojasnio je nedavno za „Avaz“ da slijedi rasprava na nivoima raznih radnih grupa i eksperata koje će činiti predstavnici zemalja članica NATO-a i BiH kada je u pitanju „Program reformi“.

On je pojasnio da NATO neće glasati o „Programu reformi“, nego će na osnovu stalnih konsultacija i konsenzusa donositi određene ocjene, a sam sadržaj dokumenta je, kako kaže Kožljak, “živ“ i o njemu će se u narednom periodu kontinuirano raspravljati.