Predsjedništvo SDP BiH: Nacionalisti lažnim sukobima prikrivaju dogovorenu podjelu BiH

Home

Predsjedništvo SDP BiH: Nacionalisti lažnim sukobima prikrivaju dogovorenu podjelu BiH


Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici je osudilo nastavak očito sinhronizovanog djelovanja nacionalističkih stranaka na urušavanju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Dok u javnosti fingiraju međusobne sukobe, lideri vladajućih stranaka bez problema zakazuju kafanske sastanke i vanredne sjednice parlamentarnih tijela na kojim se obezvlašćuju državne institucije i nameće etnička podjela zemlje.

Najbolji primjer je nedavno usvajanje zakonskih rješenja kojim se ukidaju ovlaštenja federalnoj inspekciji, te prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje nudi HDZ, uz svesrdnu podršku Bakira Izetbegovića koji javno promovira koncept ekskluzivnog etničkog biranja.

Zato će želje HDZ-a BiH zasigurno biti predmet još jedne vanredne sjednice državnog parlamenta koju će predsjedavajući iz reda SDA drage volje zakazati, kao što je zakazivao i sjednice po želji SDS-a.

Za razliku od navedenih tema, državni parlament neće zakazati vanrednu sjednicu o spašavanju BHRT-a, čiji novinari njihov današnji praznik, Svjetski dan slobode medija, dočekuju sa zebnjom i strahom za vlastitu egzistenciju.

Predsjedništvo SDP BiH naglašava da bilo kakve najave, u kojima prednjače dužnosnici HDZ BiH, o neodržavanju općih izbora sljedeće godine i blokadi institucija, ukoliko im SDA ne ispuni i ovu želju, nisu dopustive, niti su ostvarive.

Očekujemo od svih domaćih i međunarodnih faktora, medija, akademske zajednice, nevladinih udruženja, ali i pravosudnih tijela da se otvoreno suprotstave diskriminatornom prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, kojim se afirmiše retrogradni etnički koncept biranja stran demokratskim društvima.

Na sjednici je Predsjedništvo usvojilo i prijedlog kadrovske komisije o kandidatima za predstojeće unutarpartijske izbore u više gradskih i općinskih organizacija SDP-a. Iskazano je uvjerenje da će ove aktivnosti doprinijeti dodatnom jačanju partije uoči općih izbora 2018. godine.

 

(Izvor: SDP BiH)

Tagovi
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 15:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top