fbpx Predsjedništvo SDP BiH: „Reformsko“ Vijeće ministara BiH dvije godine nije predložilo niti jedan jedini reformski zakon

Predsjedništvo SDP BiH: „Reformsko“ Vijeće ministara BiH dvije godine nije predložilo niti jedan jedini reformski zakon

Home

Predsjedništvo SDP BiH: „Reformsko“ Vijeće ministara BiH dvije godine nije predložilo niti jedan jedini reformski zakon


Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH rad vlasti na državnom nivou je ocijenjen potpuno katastrofalnim.

Sramotno je da već više od dvije godine mandata Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH praktično ništa ne rade.

Gotovo je nevjerovatno da tzv. reformsko Vijeće ministara nije u stanju u redovnu parlamentarnu proceduru poslati niti jedan jedini reformski zakon.

Na sjednici je još jednom ponovljen stav da delegati SDP-a nikada neće podržati novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, koji je krajnje nepovoljan za buduće penzionere. Naime, SDP-u je apsolutno neprihvatljiva logika SDA po kojoj je reforma PIO sistema smanjenje ionako malih penzija. Stav SDP-a je potpuno jasan – stabilnost fonda PIO je u investicijama i zapošljavanju, koji su totalno zaustavljeni u mandatu SDA-ove Vlade FBiH.

Umjesto da za neusvajanje ovog Zakona direktno krivi svog koalicijskog partnera, HDZ BiH, sa kojim već nekoliko decenija čini čvrstu osovinu, SDA pokušava opozicione stranke okriviti za nefunkcionisanje ionako letargične vlasti. Napominjemo da su u mandatu Vlade FBiH predvođene SDP-om, penzije dva puta uvećane na osnovu realnih investicija u energetiku i Koridor Vc, koji su rezultirali novim zapošljavanjem. Uvećanje penzija je izraženo u mjeri da su na kraju mandata te Vlade, u odnosu na period prije njenog formiranja, primanja penzionera praktično uvećana za iznos jedne dodatne, trinaeste penzije!

Članovi Predsjedništva osuđuju nedavno održani koncert Thompsona u Novom Travniku, kao i sutrašnji koncert ovog izvođača u Mostaru, u sklopu podrške osuđenim ratnim zločincima. Jasno je da je svoje ogromno bogatstvo Thompson stekao profitiranjem na najnižim emocijama i pobudama. Jasno je i da su i oni koji će na koncertu sjediti u prvim redovima i pjevati „domoljubne“ pjesme, na patnji, pljački i siromašenju naroda napravili svoje vile.

Očigledno je da se ovim koncertom dodatno želi potpiriti nacionalna mržnja između Bošnjaka i Hrvata, te prizivati aveti prošlosti iz, nasreću, preminulog projekta Herceg-Bosne.

Najglasniji u tim prizivanjima je HNS, privatna nevladina udruga HDZ-a, koja, osim što promovira koncerte izvođača čiji su nastupi zabranjeni u nekim zemljama EU, traži i podjelu federalnih ministarstava na bošnjački i hrvatski dio. Vjerujemo da će SDA pomoći u udaranju temelja za nove institucije trećeg entiteta, kao što su zajedno izglasali razvlašćivanje države kroz ukidanje ovlaštenja federalnoj inspekciji.

Tagovi
Objavio: Wed, 07/06/2017 - 16:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top