Potresna predstava “Srebrena krv” 19. novembra na repertoaru Kulturnog centra Cazin

U ponedjeljak, 19. novembra 2018. godine, na repertoaru JU “Kulturni centar” Cazin naći će se predstava “Srebrena krv”, BKC iz Tuzle. Riječ je o predstavi koja tematizira genocid u Srebrenici i koja se izvodila i u okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Memorijalnom centru Potočari.

Premijerno je izvedena u maju prije dvije godine i od tada je gostovala u mnogim gradovima naše zemlje. Predstavu je podržala Vlada TK, Muftijstvo tuzlansko, kao i reis Kavazović.

"Srebrena krv” govori o sudbini dvojice braće, Nerminu i Kerimu, koji prilikom pada Srebrenice, jula 1995. godine, pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji. U predstavi se govori i o prijeratnom životu u Srebrenici, likovi se prisjećaju prošlosti, a na originalan i umjetnički način se prikazuje pad Srebrenice, zarobljavanje, maltretiranje jednog od braće, te suočavanje sa onim što nosi tragična budućnost, koja je obilježena životom bez najmilijih i traganjem za njihovim kostima”, navodi se u saopćenju BKC-a Tuzla.

Režiser predstave je Nedim Malkočević, jedan od najboljih glumaca mlađe generacije Narodnog pozorišta Tuzla, koji je i autor predstave sa novinarom Samirom Karićem.

Predstava počinje u 19:00 sati, a cijena ulaznice iznosi 5 KM. 

Image