Predstavljanje rezultata Zdravstvenog programa Evropske unije

Događaj čiji je cilj informiranje javnosti o rezultatima Zdravstvenog programa Evropske unije počeo je jutros u Sarajevu.

Događaj čiji je cilj informiranje javnosti o rezultatima Zdravstvenog programa Evropske unije počeo je jutros u Sarajevu.

Na tom događaju bit će predstavljene aktivnosti i postignuti rezultati nekoliko projekata iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji su finansirani iz budžeta drugog i trećeg ciklusa Zdravstvenog programa, kao i drugih programa Evropske unije s fokusom na digitalno zdravlje, hronične i rijetke bolesti.

Skup je organiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te uz podršku Evropske komisije – Izvršne agencije za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu (CHAFEA), koja administrira Zdravstveni program EU.

Sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović je prije početka skupa kazala novinarima da je Zdravstveni program EU instrument putem kojeg Evropska komisija podržava implementaciju zdravstvene strategije u EU.

Po njenim riječima, BiH kao zemlja koja teži ka članstvu u EU potpisala je sporazum sa EU o pristupanju ovom programu.

- Na taj način za naše zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike otvorile su se mogućnosti da učestvuju u projektima zajedno s partnerima iz zemalja EU i drugih zemalja koje su pridružene ovom programu - navela je Čamur-Veselinović.

Dodala je da je BiH do sada učestvovala u nekoliko zajedničkih akcija koje su imale različite teme, a danas će biti predstavljeni rezultati pojedinih zajedničkih akcija i rezultate samih projekata.

Najavila je da će o iskustvima govoriti eksperti iz Belgije, Portugala, Njemačke, Hrvatske i BiH, kao i gosti iz Evropske komisije.

- U dosadašnjem učešću BiH u Zdravstvenom programu EU povukli smo oko 300.000 eura kroz učešće u različitim akcijama. Međutim, za nas je značajnije od samog novca to što su naši stručnjaci imali priliku da rade s kolegama iz drugih zemalja na zajedničkim temama i samim tim da jačamo svoje kapacitete i da primjenjujemo rezultate koji imaju za cilj da poboljšaju stanje u oblasti zdravstva i unaprijede kontrolu bolesti - navela je Čamur-Veselinović.

Napomenula je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinator ovog programa u BiH, te da usko sarađuje s nadležnim enitetskim ministarstvima zdravlja.

Vanja Vasiljev sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (Republika Hrvatska) je kazala da je ovo njihov drugi projekt koji rade u suradnji sa evropskim partnerima, a riječ je o projektu SEFAK koji će ona danas prezentirati.

Napomenula je da je projekt u potpunosti preventivan, te da rade na edukaciji građana na koji način da kontroliraju svoje zdravlje i upravljaju bolestima koje imaju na način da ne dolazi do dodatnih komplikacija.

- U našem projektu koristimo i digitalnu tehnologiju, odnosno aplikacije koje smo proizveli kroz projekt. Kroz aplikacije ljudi mogu pratiti, odnosno biti motivirani da unapređuju svoje zdravlje - kazala je Vasiljev.

Dodala je da su organizirali radionice koje su usmjerene na zdrave stilove života, kontrolu prehrane, fizičku aktivnost i ostale parametre koji mogu unaprijediti kvalitet života.

Predstavnik EuroHealthNet Andrew Barnfield je kazao da im je zadatak da rade na partnerstvu za pravičnost u zdravlju.

- Oduševljeni smo mogućnošću da dođemo u Sarajevo i da razmijenimo informacije o tome na čemu smo radili u sklopu Evropskog zdravstvenog programa. Tu smo da govorimo o svim pozitivnim uticajima svih zajedničkih akcija i programa "Horizont 2020." koji se odnosi na zdravlje i dobrobit građana - naveo je Barnfield.

Usmjereni su, dodao je on, na implementaciju i poruku koju će odaslati sudionicima skupa, a to je da sada postoji izrađena metodologija, instrument koji omogućava da se  sve dobre prakse koje su polučile rezultate mogu implementirati u kontekstu bilo koje zemlje.          

Bosna i Hercegovina pristupila je Zdravstvenom programu EU 2017. godine. Institucije iz sektora zdravstva u BiH učestvuju kao partneri u pet zajedničkih akcija i jednom projektu, a u toku je planiranje učešća u još tri zajedničke akcije i jednom projektu u okviru ovog programa.