Predstavljen Tim za monitoring narušavanja ustavnog poretka BiH

SARAJEVO, (Patria) - Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu (FKKSS) predstavljen je Monitoring tim za praćenje narušavanja i kršenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Monitoring tim je ad hoc tijelo sastavljeno od devet članova, koje je formiralo Vijeće FKKSS u svrhu monitoringa narušavanja i kršenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Ustavni poredak BiH čine Ustav BiH, Ustavi entiteta FBiH i RS, ustavi 10 kantona i Statut Brčko Distrikta.

Pored navedenog Tim će vršiti monitoring povreda zakona BiH, prije svega od strane izabranih političkih predstavnika. Poseban fokus bit će stavljen na povrede krivičnih zakona i zakona vezanih za euroatlanske integracije.

Na današnjoj konferenciji za medije govorili su dekan FKKSS Nedžad Korajlić, predsjednik Tima doc.dr. Armin Kržalić, te profesori na FKKSS i članovi Tima Lada Sadiković i Sakib Softić.

Dekan Nedžad Korajlić istakao je kako je Fakultet na sjednici Vijeća odlučio formirati ovaj ad hoc Tim koji bi nadgledao i analizirao govor kojim se krši Ustav i zakoni BiH.

„Ovo je izuzetno značajan korak, jer vidimo svakodnevno kršenje Ustava i zakona“, kazao je Korajlić.

Predsjednik Tima Armin Kržalić je dodao kako je Tim otvoren i za druge članove akademske zajednice koji se žele uključiti u rad i na taj način pomoći u zaštiti ustavnog poretka države.

„Ovo je jedna društvena odgovornost akademske zajednice. Svjedoci smo sve češćih napada na državnost BiH i secesionističkih zalaganja. Mi ne bježimo od činjenice da predstavnici BiH se mogu i trebaju dogovarati oko Ustavnog ustrojstva države, ali nećemo tolerisati svakodnevna jednostrana zagovaranja rušenje sadašnjeg ustavnog poretka BiH“, kazao je Kržalić.

On je istakao kako će Tim pratiti antiustavna i protuzakonita ponašanja izabranih predstavnika na svim nivoima vlasti, te će analizirati prikupljenje podatke u svrhu dajeg postupanja.

Profesor Sakib Softić istakao je kako je zadatak Tima monitoring ustavnog poretka, koji je u ovom trenutku najjače napadnut od onih koji bi po prirodi svog posla morali štititi ustavni poredak.

„U slučaju kršenja ustavnog poretka, upoznat ćemo javnost i nadležne institucije. Vjerujem da ćemo uskoro imati neki dosje uspješnog rada. Situacija je dramatična i potrebno je reagovati“, istakao je Softić.

Profesorica Lada Sadiković je istakla kako se već 23 godine implementira Dejtonski mirovni sporazum, te je jedan od ciljeva Tima za monitoring i da ukaže na provođenje ili neprovođenje mirovnog sporazuma.

„Obavijestit ćemo međunarodne predstavnike o radu, jer samo uz njihovu pomoć možemo implementirati mirovni sporazum“, kazala je profesorica Sadiković.

Ona je istakla kako predstavnici međunarodne zajednice, kao potpisnici i garanti Dejtonskog sporazuma, imaju nadležnost i obavezu da reaguju na kršenje ustavnog poretka onda kada to domaće institucije ne mogu ili ne žele.