Predstavnici NATO štaba govorili o članstvu BiH: Odluka je na vama, mi smo otvorili svoja vrata

H
U Domu Oružanih snaga u Sarajevu, NATO štab u BiH je danas održao press konferenciju na kojoj su poslate poruke o potrebi jačanja odnosa Alijanse sa Bosnom i Hercegovinom.

Brigadna generalica Pamela McGaha, komandantica NATO štaba Sarajevo, govorila je o partnerstvu Alijanse s BiH, kao i projektima koje alijansa provodi.

Pored nje, govorili su i ambasador Norveške Olav Reinertsen, ambsadaro Njemačke Thomas Fitschen, Velike Britanije Julian Reilly kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

Ambasador Norveške Olav Reinertsen - koja je aktuelna NATO kontakt ambasada za BiH - napomenuo je da je članstvo ove države u Alijansi bilo krucijalno za sigurnost, stabilnosti ali i ekonomski prospreritet ove države. To isto, poručio, vrijedi i za BiH i njene građane.

"Kada je riječ o samom članstvu BiH u NATO-u, odluka leži na BiH, to je i politička odluka. Mi smo otvorili vrata", stava je Reinertsen.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i šef Komisije za saradnju sa NATO-om Josip Brkić kazao je da je BiH postala zemlja koja doprinosi svjetskoj sigurnosti, što su Oružane snage BiH dokazale i u misijama diljem svijeta.

"Jako je važno da BiH slijedi zakonski okvir i odluke koje smo donijeli u institucijama i da to bude okvir djelovanja. Vjerujem da je naše mjesto u EU I NATO kada se stvore uslove, ali to će biti naša interna odluka", poručio je Brkić.