Predstavnici Općinskog vijeća i skupštinski zastupnici posjetili Dom zdravlja Bužim

buzim
Predstavnici Općinskog vijeća općine Bužim zajedno sa zastupnicima u Skupštini USK Aganom Bunićem i Nisvetom Jusićem, posjetili su danas Dom zdravlja Bužim i direktoricu ove zdravstvene ustanove.

 

Cilj im je bio pravovremeno informisanje o finansijskim potrebama Doma zdravlja u vremenu krize izazvane pandemijom korona virusa, koje bi u vidu granta bile ugrađene u općinski Budžet, a kako bi se izbjegao eventualni nedostatak materijala potrebnih za zaštitu zdravstvenih radnika i građana ove općine.

Direktorica Doma zdravlja Bužim, dr. Sađida Bajrović ističe kako im je trenutno potrebna prvenstveno zaštitna oprema za zdravstvene radnike, do koje je teško i doći u ovim trenucima, te još jedno sanitetsko vozilo, pošto Dom zdravlja trenutno ima 2 takva vozila,  a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije prilikom transporta pacijenta zaraženog virusom, ili za kojeg se sumnja da je zaražen, on mora biti izolovan od vozača i medicinskog tehničara.

U Budžetu USK je planiran i određeni iznos za Dom zdravlja Bužim u okviru granta koji iznosi milion KM. Skupštinski zastupnik Agan Bunić kazao je prilikom ove posjete kako će kantonalni budžet biti operativan već od sljedeće sedmice, te da vjeruje da će Vlada i resorno ministarstvo reagirati na zahtjeve svih domova zdravlja. Bunić navodi kako očekuje da će bužimski Dom zdravlja iz kantonalnog Budžeta dobiti iznos od oko 100.000 KM.

Predsjedavajući Općinskog vijeća općine Bužim, Hasan Hilić, navodi kako će općinskim Budžetom biti planiran i grant u određenom iznosu, i koji će biti na raspolaganju Domu zdravlja Bužim po usvajanju Budžeta općine.

Za sada u Bužimu nema zaraženih koronavirusom, 310 ljudi je pod zdravstvenim nadzorom, a jedna osoba koja je testirana, nije pozitivna na covid-19.

U Domu zdravlja Bužim su stava da bi u Sportskoj dvorani trebao biti smješten izolatorij, koja svojim gabaritima ispunjava uslove i standarde koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija.