Pregovori o članstvu Turske u EU su zaustavljeni

Ministri vanjskih poslova 28 država Evropske unije zaključili su da su pregovori o ulasku Turske u ovu asocijaciju zaustavljeni.

U zaključcima usvojenim jučer oni su konstatirali i da "nema osnova da se otvaraju nova poglavlja", kao ni da se vode pregovori o zatvaranju poglavlja koja su trenutno otvorena. 

Vrlo kritički šefovi diplomatija članica Unije osvrnuli su se na ponašanje Turske u proteklih više od godinu. 

Iako su diplomatski istakli da je neophodno da EU i dalje tijesno sarađuje s Turskom te ju ocijenili kao "ključnog partnera" u mnogim oblastima, posebno sigurnosti i migranata, ministri EU ponovili su solidarnost nakon neuspjelog državnog udara prije dvije godine, ali su i oštro upozorili. 

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog mjera odmazde koje su poduzete nakon tog događaja - ističe se u saopćenju ministara 28 država. 

Nastavlja se u istom, pa i oštrijem tonu stavom da je Vijeće EU posebno zabrinuto zbog stalnog nazadovanja u oblasti vladavine prava i poštivanja osnovnih sloboda, uključujući i onu koja se odnosi na pravo slobodnog govora. Ne možemo pristati na daljnje suzbijanje slobode i nezavisnosti pravosuđa, pritvaranja i hapšenja i druge mjere koje se poduzimaju protiv novinara, članova akademske zajednice, poslanika i pripadnika političkih partija, advokata ljudskih prava, korisnika društvenih mreža... Vijeće izražava svoju veliku zabrinutost zbog toga - navodi se u zaključcima. 

Turska se poziva da neodložno provede sve presude Suda za ljudska prava u Strazburu i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet susjeda, pogotovo onih koji su u EU. 

- Vijeće je primijetilo da se Turska nastavlja udaljavati od Evropske unije. Zbog toga su pregovori efektivno zaustavljeni i blokirani. Nova poglavlja se, stoga, ne mogu razmatrati niti otvarati ili zatvarati postojeća. Također, nema daljnjih aktivnosti na modernizaciji carinske unije između EU i Turske u doglednoj budućnosti - zaključili su ministri 28 država.