Pregovori o Izbornom zakonu završeni za danas, Čović poslao poruku Izetbegoviću

.
Današnja runda pregovora o izmjeni Izbornog zakona BiH je završena, a prema izjavama aktera ponovo nije došlo ni do kakvih konkretnih pomaka.

Medijima se nakon sastanka po prvi put od početka ovih pregovora obratio Dragan Čović.

"Dešava se nešto slično kao u Neumu. Mislim da smo izgubili fokus. Neki bi htjeli da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji žele brutalno srušiti BiH mjenjajući ustavnu strukturu, znajući da je to nemoguće uraditi u Parlamentu BiH", rekao je Čović.

Sudeći prema njegovoj izjavi, najviše mu je zasmetala jučerašnja izjava Bakira Izetbegovića koju je dao prije početka pregovora.

 

"Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak u funkcioniranju Federacije, međutim neki šalju poruke putem zajednice žena na koje ćemo jasno, korektno, džentlmenski i civilizirano odgovoriti. Rušitelji BiH kroz svoje slanje poruka uoči pregovora nisu pregovarači HDZ-u, HNS-u i Hrvatima u BiH", dodao je lider HDZ-a.

 

Naglasio je da "ono što su oni zamislili u svojim glavama morat će objašnjavati svom narodu sada ili u vremmenu koje dolazi".

 

"Mi ćemo voditi politiku i sutra kada nastavimo pregovore", dodao je Čović.

Nije želio ući u detalje koje ustupke u funkcionisanju Federacije BiH je bio spreman učiniti.

 

Podsjećamo, Izetbegović je jutros rekao "da je Čović toliko toga lošeg uradio da je sam sebi suzio prostor djelovanja, te da mu niko više ne želi vjerovati".

"Ovo što je naor'o Čović će morati platiti. Sad ću otići odavde i završiti pregovore. Morat će odustati od nekih stvari", rekao je jutros Izetbegović.